Hu hu ha, nasza zima zła! Ta piosenka jest chętnie śpiewana przez dzieci w wieku przedszkolnym i niestety w tym roku nieco traci na aktualności. Nie oznacza to, że nie możemy zachowywać się tak, jakby zima trwała w najlepsze i właśnie dlatego proponujemy, abyście spróbowali pięciu niezwykłych potraw odpowiednich dla tej pory roku!

Chaczapuri, Gruzja

Wyobraźcie sobie placek wypełniony masłem i lejącym się serem. Dla wielu nie jest to pewnie nic specjalnego, dlatego wbijcie do środka jajko – brzmi bajecznie i ciekawie? Bo właśnie tak smakuje! Ta tradycyjna potrawa wywodząca się z kuchni gruzińskiej już od kilku lat jest prawdziwym hitem w europejskich restauracjach – również w Polsce przybywa lokali, w których można spróbować tego dania. Chaczapuri jest wzorowym przedstawicielem tzw. comfort food i smakuje wyśmienicie zarówno w eleganckiej restauracji, jak i prosto z piekarni.

Ramen, Japonia

Jaka jest ulubiona potrawa Japończyków? Wbrew obiegowej opinii nie jest to sushi, a właśnie ramen! Tak przynajmniej twierdzi spora część mieszkańców tego niezwykłego kraju kwitnącej wiśni. Ramen jest daniem składającym się z bulionu (najczęściej wieprzowego), specjalnego makaronu i szeregu dodatków, pośród których klasyką są m.in. wodorosty, pędy bambusa, nasiona sezamu czy charakterystyczne jajko ugotowane na półtwardo.

Chili con carne, Tex-mex

Czym jest tex-mex? To skrótowiec służący do opisania kuchni teksańsko-meksykańskiej. Powstała ona z fuzji dwóch lokalnych, sąsiadujących ze sobą kultur na południu USA. Potrawy w stylu tex-mex są proste i rozgrzewające – idealne na zimę! Takie jest też chili con carne. Jednogarnkowe danie, na które składa się mięso mielone, papryka chili, czerwona fasola, kukurydza i pomidory. Całość jest odpowiednio doprawiana i podawana z tortillą lub nachosami.

Kanelbulle, Szwecja

Coś na słodko? Może zakręcone bułeczki z cynamonem? Ten wywodzący się ze Szwecji przysmak jest idealną zimową przekąską. Ciasto tworzymy z mąki, drożdzy, mleka, cukru i masła, a po wyrośnięciu i rozwałkowaniu smarujemy masłem i posypujemy mieszanką cukru z cynamonem (według uznania można dodać również kardamon). Nietrudno spotkać takie bułeczki z bonusowymi orzechami włoskimi lub migdałami. Do zimowej herbatki jak znalazł.

Francesinha, Portugalia

Na koniec mamy coś absolutnie niezwykłego – portugalską potrawę, która jest prawdziwym wyzwaniem nawet dla fanów kalorycznego jedzenia. Zabójcza kanapka francesinha składa się ze steka, kiełbasy i szynki. Tą mięsną kompozycję dopełnia ser żółty i… sos pomidorowo-piwny, którym oblane jest całe danie. Przesada? Nie dla Portugalczyków, którzy do kanapki serwują w zestawie frytki. Próbujecie na własną odpowiedzialność!

Mamy nadzieję, że znaleźliście w naszym zestawieniu coś dla siebie. To jak? Robicie coś sami, czy rezerwujecie stolik?