Szukasz mieszanki kawowej, dzięki której przyrządzisz wyjątkowo smaczny napój niczym z prawdziwej kawiarni? Zastanawiasz się, jak rozpoznać, czy kawa jest dobrej, czy złej jakości? Sprawdź, na co zwrócić uwagę wybierając pobudzające ziarna i dowiedz się, gdzie najlepiej ich szukać.

Jakie są rodzaje kawy?

Wybór kawy należy rozpocząć przede wszystkim od decyzji dotyczącej rodzaju mieszanki. Na rynku dostępne są bowiem dwa najpopularniejsze warianty, a każdy z nich różni się zawartością kofeiny, a co za tym idzie, intensywnością smaku parzonego później napoju. Mówi się o tym, że im mieszanka zawiera mniej pobudzającej substancji, tym jest ona zdrowsza. Nie należy jednak zupełnie rezygnować z picia mocniejszych wywarów. Warto natomiast pamiętać, że dzienna dawka, na jaką może sobie pozwolić dorosły człowiek to ok. 400-500 mg. 

  • Arabika – odmiana kawy, która świetnie sprawdza się dla osób rozpoczynających swoją przygodę z pobudzającą esencją. Zawartość kofeiny w jej składzie jest dość niska, dlatego jest ona bardzo delikatna i wyważona w smaku. 
  • Robusta – przeznaczona jest dla miłośników mocnych aromatów. Ze względu na dość sporą zawartość składnika pobudzającego, jakim jest kofeina, odmiana ta potrafi w szybkim tempie postawić na nogi. Doceniana jest jednak również za intensywne walory smakowe, jakich dostarcza.

roducenci umożliwiają dostęp do obu odmian z osobna, jak i specjalnie przygotowywanych mieszanek, które łączą zarówno delikatne ziarna Arabiki, jak i intensywniejsze smaki Robusty. Takie propozycje można znaleźć między innymi w sklepie internetowym Cafe Silesia.

Jak odróżnić kawę dobrej jakości od tej gorszego sortu?

Mając dostęp do tak wielu mieszanek, jakie proponują półki sklepowe, bardzo trudno jest o wybranie dobrej jakości kawy, która będzie zdrowa, a jednocześnie zadowoli kubki smakowe największych smakoszy. Istnieje jednak kilka ważnych kwestii, na jakie można zwrócić uwagę, chcąc rozpoznać kawę wyższego sortu. 

Region pochodzenia

Każda kawa wysokiej jakości powinna mieć specjalne oznakowanie na opakowaniu, które wskazuje na plantację, z jakiej pochodzi. Region ten ma bowiem znacznie w przypadku tego, jakie walory smakowe będzie miał zaparzony napój. Przykładowo mieszanki z Ameryki Południowej uznawane są za bardzo wyrafinowane i lekko gorzkawe, natomiast produkty z Afryki charakteryzują się większą słodkością. 

Data palenia

Kawa, która zachwyca smakiem, jest przede wszystkim świeża. Wszyscy, którzy znają się już nieco więcej na parzeniu pobudzającej esencji wiedzą, że do przyrządzenia najbardziej satysfakcjonującego espresso czy drippa, konieczne jest wykorzystanie świeżo zmielonej kawy ziarnistej. Wybierając produkt z półki sklepowej, warto również zwrócić uwagę na datę palenia ziaren. Im mniej czasu od niej upłynęło, tym kawa będzie lepsza w smaku. 

Stopień palenia

Wybierając ziarna kawy, warto zwrócić uwagę na ich stopień palenia. Wyróżnia się trzy podstawowe:

  • jasny,
  • średni,
  • ciemny.

Pierwszy z nich przypada do gustu miłośnikom delikatnych smaków. Ziarna kawy jasnopalonej mają charakterystyczną jasnobrązową barwę. Średni stopień sprawia, że smak napoju jest bardziej intensywny. Opcja ciemnych mieszanek to natomiast klasyczna oznaka ziaren bardziej kwaskowych i gorzkich w smaku. 

Opakowanie

Szata nie zdobi człowieka, natomiast opakowanie, w jakim kupowane są ziarna kawy, świadczy o ich jakości. Warto zwrócić uwagę na to, by mieszanka była zapakowana szczelnie. Dobrze jednak jeśli torebka posiada specjalny wentyl, który umożliwia odprowadzanie ze środka nadmiaru powietrza. W ten sposób kawa zachowuje odpowiedni zapach, a także wygląd, co jednocześnie wpływa na późniejszy smak napoju pobudzającego. 

Decydując się na wybór wysokiej jakości ziaren, zyskuje się nie tylko pyszną esencję, która zachwyca swoim smakiem i aromatem. Sięgając po takie produkty, ma się również gwarancję tego, że są one korzystne dla zdrowia.