Każdy ma czasami ochotę na małe co nieco. Jeśli zależy nam na utrzymaniu właściwie zbalansowanej diety, nie można jednak ulegać wszystkim zachciankom i sięgać po każdy rodzaj słodkości. Czasami trzeba nieco się wysilić, żeby znaleźć zdrowe zamienniki najbardziej popularnych produktów.

Jeszcze trudniejsze zadanie mają rodzice, którzy próbują przekonać swoje pociechy, że niekoniecznie kolejny batonik lub cukierek to dobre rozwiązanie.

Po co warto sięgać, żeby zaspokoić mały głód lub po prostu poczuć się lepiej? Poniżej prezentujemy najciekawsze pomysły na proste, pyszne i zdrowe przekąski, które bez przeszkód mogą jeść dorośli i dzieci.

Suszone owoce

Bogactwo dostępnych w sklepach rodzajów suszonych owoców jest olbrzymie i dzięki temu każdy łatwo znajdzie smak, który najlepiej odpowiada jego gustom. Możemy na przykład zdecydować się na chipsy bananowe (wariant bez tłuszczu), żurawinę, rodzynki lub morele.

Należy tylko zwracać szczególną uwagę, aby produkty były wytwarzane w sposób całkowicie naturalny, bez udziału dwutlenku siarki (oznaczanego na opakowaniach jako E220). W niewielkich ilościach jest to substancja neutralna dla człowieka, jednak regularne spożywanie jej prowadzi do zawrotów głowy, nudności i ogólnego pogorszenia się kondycji zdrowotnej.

Suszone owoce można zjadać samodzielnie lub wykorzystywać jako dodatek do różnych potraw, na przykład naleśników z serem lub owsianki.

W pełni naturalne produkty znajdziemy zwłaszcza w wyspecjalizowanych miejscach, jak SklepAgnex.pl, stawiających na jakość i zdrowie.

Orzechy

Innym sposobem na wartościową przekąskę są różne rodzaje orzechów. Za najzdrowsze z nich uznaje się najczęściej migdały, orzechy włoskie i laskowe. Stanowią bogate źródło witaminy E oraz z grupy B, a także wielu składników mineralnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz białka. Z tego powodu, są szczególnie cenne dla osób na diecie wegańskiej i wegetariańskiej.

Orzechy można mieć zawsze przy sobie w niewielkiej torebce, dzięki czemu idealnie sprawdzają się, gdy nas lub nasze dzieci dopadnie głód.

Nic nie stoi też na przeszkodzie, aby wykorzystać je jako dodatek do bardziej rozbudowanych potraw, na przykład surówki z selera z orzechami lub pieczonych w domu ciasteczek (owsianych lub kruchych).

Świeże warzywa i owoce

Kiedy potrzebujemy coś na ząb lub mamy wielką ochotę na słodycze, warto sięgnąć po świeże warzywa i owoce. Stanowią zdrowy i pełnowartościowy zamiennik dla sklepowych słodyczy, w których poza cukrem i tłuszczem często nie ma zbyt wielu wartości dla organizmu. Owoce i warzywa są natomiast bogatym źródłem witamin, błonnika, składników mineralnych.

Pokrojona w zapałki marchewka lub kalarepa, a także jabłka i pomarańcze to świetne rozwiązanie na drugie śniadanie dla dzieci. Można także zabrać je ze sobą na wycieczkę w plener. Nie zajmują dużo miejsca i zawsze smakują po prostu świetnie.

Ciasteczka owsiane

Jeśli koniecznie chcemy zjeść coś słodkiego, warto przyrządzić samodzielnie ciasteczka, które posmakują dużym i małym.

Pamiętajmy jednak, że aby ciasteczka były wartościowe, należy przygotować je z odpowiednich składników. Biały cukier warto zastąpić suszonymi owocami lub miodem. Dla wzbogacenia smaku, dodaje się także nieco orzechów, zwiększających też chrupkość.

Domowe ciasteczka łatwo przechowywać oraz transportować. Ich przyrządzenie zazwyczaj nie zajmuje zbyt wiele czasu, a może też stać się świetnym pretekstem do wspólnej pracy w kuchni nawet z najmłodszymi dziećmi, które uwielbiają pomagać rodzicom w codziennych obowiązkach.

sałatka owocowa w miseczkach

Przekąski – zdrowie i pyszny smak na wyciągnięcie ręki

Słodycze nie zawsze muszą być niezdrowe. Wszystko zależy tylko od racjonalnego podejścia i podejmowania świadomych wyborów.

Jeśli chcemy zadbać o dobrą kondycję oraz dostarczanie odpowiednich składników odżywczych do organizmów, postawmy na zdrowe przekąski, które pomagają zaspokoić mały głód, a przy tym zmniejszają prawdopodobieństwo problemów zdrowotnych oraz gwałtownego przybierania na wadze. Niech każdy posiłek zawsze będzie pyszny i dopasowany do naszych potrzeb.