Zdecydowana większość osób aktywnych fizycznie doświadczyła choć raz w swoim życiu problemów ze stawami. Warto zastanowić się jak za pomocą prawidłowego żywienia możemy wpływać na ich kondycje. Co nam w stawie skrzypi?

Stawy to chrząstki, błony maziowe, kaletki stawowe, więzadła i ścięgna. Poprzez dostarczanie odpowiednich składników pożywienia jesteśmy w stanie wpływać na skład naszej chrząstki stawowej, redukować stany zapalne, obniżać dolegliwości bólowe, opóźniać różne procesy chorobowe ale też naturalne procesy zużywania się stawu.

Aby właściwie dbać o swoje stawy pamiętaj o:

  • białku, którego źródłem będą min. mięso, ryby, jaja, nabiał, nasiona roślin strączkowych, orzechy- kolagen , który buduje stawy jest właśnie białkiem dlatego dostarczanie odpowiedniego składnika budulcowego jest szalenie ważne dla kondycji tych struktur w organizmie. Naturalnie kolagen znajdziemy w galaretkach mięsnych , rybnych, owocowych.
  • witaminie C, której źródłem będą min. papryka czerwona, zielona pietruszka, pomidor, czarna porzeczka, truskawki, maliny, cytrusy- witamina ta ma potencjał antyoksydacyjny a zatem walczy z nadmierną ilością wolnych rodników , które nasilają procesy zapalne , jest również niezbędna by mógł się odtwarzać kolagen
  • kwasach omega 3 , które znajdziesz w oleju lnianym i rzepakowym ( pamiętaj by kupować te tłoczone na zimno, nierafinowe i spożywać je na surowo), orzechach włoskich, siemieniu lnianym ( całe ziarenka a nie len mielony odtłuszczony), tranie- te działają przeciwzapalnie
  • dużej ilości warzyw i owoców – najlepiej świeżych, sezonowych- są źródłem potężnej ilości polifenoli, które działają antyoksydacyjnie
  • witaminie E, którą zawierają oleje roślinne i kiełki pszenicy
  • cynku występującym w wędlinach, mięsie, pestkach dyni, serach podpuszczkowych, kiełkach pszenicy
  • żelazie, które znajdziesz w mięsie i podrobach, burakach, żółtku jaja, strączkach, natce pietruszki
  • siarce występującej w mięsie, podrobach czy czosnku, chrzanie i cebuli.