Suplementy diety z kolagenem znane są z korzystnego wpływu na kondycję skóry, włosów i paznokci. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów kolagenu, z których najpopularniejsze są te pochodzenia wołowego i rybiego. Warto zastanowić się, który z nich będzie lepszym wyborem, szczególnie po przekroczeniu 25. roku życia, kiedy jego naturalna produkcja w organizmie zaczyna spadać. Regularna suplementacja może pomóc w uzupełnieniu niedoborów tego białka. Zastanawiasz się, który z nich jest lepszy? Poznaj najważniejsze różnice między kolagenem wołowym i rybim, aby świadomie zadbać o siebie od środka.
POCHODZENIE KOLAGENU
Zasadniczą różnicą między kolagenem wołowym i rybim jest ich źródło pochodzenia. Kolagen wołowy pozyskiwany jest ze skór bydlęcych. Z kolei do produkcji kolagenu rybiego wykorzystuje się skórę i łuski ryb. Oba surowce stanowią źródło wysokiej jakości kolagenu, ale są pomijane w powszechnej produkcji żywności. Kolagen rybi może być idealnym rozwiązaniem, jeżeli jesteś peskatarianką lub poszukujesz alternatywy dla kolagenu wołowego. Poza tym oba rodzaje kolagenu nie różnią się znacząco między sobą – po prostu pochodzą z różnych źródeł.
KORZYŚCI Z SUPLEMENTACJI KOLAGENU
Regularne stosowanie preparatów kolagenowych, niezależnie od rodzaju (wołowego czy rybiego), przynosi takie same korzyści. Suplementacja tego białka wspomaga kondycję skóry, włosów i paznokci, sprzyjając zachowaniu jędrnej, elastycznej i nawilżonej skóry, pełnych blasku włosów i mocnych, odżywionych paznokci. Co więcej, pomaga też w walce z cellulitem i rozstępami. Vital Proteins, marka kolagenu nr 1 w USA* posiada w swojej ofercie zarówno kolagen wołowy (Vital Proteins Collagen Peptides), jak i kolagen rybi (Vital Proteins Marine Collagen). Oba warianty to jednoskładnikowe preparaty w postaci łatwo przyswajalnych hydrolizatów kolagenu. Co więcej, pozwalają one na dostarczenie najwyższej ilości kolagenu w zalecanej dziennej porcji na polskim rynku. Zarówno wariant wołowy, jak i rybi pozbawiony jest smaku, zapachu i żadnych dodatków, co pozwala na łatwe i przyjemne wdrożenie do codziennej rutyny. Możesz dodać je do ulubionego napoju czy posiłku – niezależnie od tego, czy wolisz spożywać je na ciepło, czy na zimno. Wybierz odpowiedni dla siebie rodzaj kolagenu, dostosowany do preferencji żywieniowych czy stylu życia i ciesz się promiennym wyglądem!
*SPINS, Total US MULO + NATURAL ENHANCED, okres 52 tygodni (wstecz od 30.10.2022).
Piśmiennictwo:
- Nowicka-Zuchowska A., Zuchowski A. Kolagen – rola w organizmie i skutki niedoboru. Lek w Polsce 2019; 29 (11/12): 6–10.
- Rodríguez M. I. A., Barroso L. G. R., Sánchez M. L. Collagen: A review on its sources and potential cosmetic applications. J Cosmet Dermatol. 2017; 1-7.
Zdjęcie autorstwa diana.grytsku na Freepik