Nieubłaganie zbliża się do nas okres gorączki przedświątecznej. Ulice powoli dekorowane są kolorowymi lampkami oraz stroikami, w sklepach rozbrzmiewają świąteczne melodie, a w powietrzu czuć zapach korzennych przypraw, które wprawiają nas w ten niezwykły, pełen emocji i wzruszeń czas.
Dla wszystkich Pań Domu to także okres poszukiwania różnych przepisów na świąteczne wypieki! Chcemy się dzisiaj podzielić z Tobą przepisem na kruche, waniliowe ciasteczka renifery, które nie tylko pysznie smakują, ale również przykuwają wzrok (nie tylko najmłodszych łasuchów!).
Waniliowe Renifery
Wszystkie składniki łączymy ze sobą siekając je nożem i ręcznie wyrabiając lub przy pomocy miksera, tak aby stworzyła się gładka kula. Ciasto owijamy folią spożywczą i schładzamy przez pół godziny w lodówce.
Po wyjęciu z lodówki, urywamy kawałki ciasta i wałkujemy na grubość około 3 mm, podsypując delikatnie mąką. Przy pomocy kieliszka wykrawamy malutkie kółeczka i układamy w niewielkiej odległości na papierze do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 12 minut, do lekkiego zarumienienia.
Dekorowanie
- 100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej
- czerwone groszki M&M’s lub czerwony lukier ozdobny
Na ostudzone ciasteczka przy pomocy lukru “rysujemy” noski, czekoladą wyciskaną rękawa dekoracyjnego lub przy pomocy cienkiego pędzelka malujemy rogi. Po chwili nasze reniferki są gotowe do schrupania!
Prawda, że proste? Smacznego!