Autorem wpisu jest: Dorota Mrówka
Przygotowanie domowych nalewek to świetna zabawa i duża przyjemność. Można wykorzystać sprawdzone przepisy, można też eksperymentować ze smakami, przyprawami i proporcjami. Jednym z trunków, które można przyrządzić na kilka sposobów jest śliwowica. Poniżej podajemy nasz autorski przepis:
Składniki:
- 1 kg śliwek bez pestek (najlepiej węgierek)
- 1 l spirytusu
- 1/3 laski wanilii
- 1/3 laski cynamonu
- 3 goździki
- 3 łyźki stołowe miodu
- przegotowana woda
- 1/2 l wódki
Przygotowanie:
Do słoja wrzucić umyte śliwki, dodać przyprawy, miód, zalać wszystko litrem spirytusu i dobrze wymieszać. Zakręcić słój i odstawić w ciepłe, ciemne miejsce na miesiąc. Od czasu do czasu wstrząsać słojem, aby składniki się dobrze wymieszały. Po miesiącu wycisnąć dokładnie owoce, a całość przefitrować – można użyć do tego papierowych filtrów do kawy.
Przelać do czystego naczynia, wymieszać z wódką. Jeżeli nalewka jest zbyt mocna, moźna rozcieńczyć ją przegotowaną wodą. Jeżeli chcemy uzyskać słodszy trunek, gorącą wodę można wymieszać z cukrem i po ostudzeniu syropu dodać go do nalewki. Słój zamknąć i odstawić na 2 tygdnie w chłodne miejsce. Po tym czasie nalewkę przefiltrować raz jeszcze i przelać do butelek. Odstawić je w chłodne miejsce na minimum 4 tygodnie.