Autorem wpisu jest: ***

Smażony w głębokim tłuszczu, rumiany i wypełniony pysznym nadzieniem… zwykle pomijany w żywieniowych wyborach tylko ze względu na ilość kalorii, które w sobie kryje. Raz w roku króluje jednak w naszym menu i tego dnia nie można się bez niego obejść…

Mowa oczywiście o pączku, który w ostatni czwartek przed Wielkim Postem (Środą Popielcową) kończy szaleństwa karnawału. Proponujemy przepisy sprawdzone, dające pyszne ciasto z zaskakującym nadzieniem. Efekt końcowy – wyśmienity!

Pączki z nadzieniem adwokat
Składniki na ciasto:
¾ litra mleka
10 dkg masła
1 ½ kg mąki
6-10 jajek
5 łyżek cukru
cukier waniliowy
alkohol np. tradycyjna żołądkowa gorzka
10 dag drożdży
aromat pomarańczowy
skórka z pomarańczy

Sposób przyrządzania:
Pół litra mleka zagotować z masłem. Wsypać ½ kg mąki i mieszać aż utworzy się "papka". Białka ubić, dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka. Następnie dodać aromat pomarańczowy, skórkę z pomarańczy i alkohol.
Drożdże rozpuścić w ¼ litra mleka (mleko musi być letnie) do "papki" dodać ubite jajka i roztopione drożdże i resztę mąki. Dobrze wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce. Po krótkim czasie formować kulki, włożyć nadzienie, zlepić i położyć do wyrośnięcia zlepieniem do dołu.
Smażyć pod przykryciem zanurzając pączki zlepieniem do góry. Po odwróceniu pączków smażyć już bez przykrywki. Ostudzone pączki udekorować polewą.

Nadzienie adwokat:
4 jajka
30 dkg cukru pudru
1/2 litra mleka
1 laska wanilii lub cukru waniliowego
1/4 litra likieru Advocaat żołądkowa gorzka

Sposób przyrządzania:
W głębokim naczyniu należy mikserem ubić całe jajka z cukrem pudrem na puszystą (białą) masę. Mleko wlać do garnka. Zagotować je z laską wanilii (cukrem waniliowym) i lekko schłodzić. Z tak przygotowanego mleka wyjąć wanilię. Do naczynia z gotową masą jajeczną wlewać powoli po 2 łyżki mleka, przez cały czas ubijając masę. Kiedy składniki połączą się należy masę odstawić do schłodzenia. Następnie do zimnej masy bardzo wolno wlewamy likier jajeczny. Tak przygotowana masa jajeczno – alkoholową nadaje się do nadziewania pączków.

Pączki z nadzieniem pomarańczowym
Składniki nadzienia:
2 pomarańcze
3 łyżki masła
4 łyżki cukru pudru
30 ml alkoholu np. żołądkowa gorzka

Sposób przyrządzenia:
Pomarańcze myjemy, parzymy i po osuszeniu ścieramy z nich skórkę. Owoc oczyszczamy z białych włókien i drobno siekamy. Rozgrzewamy masło, dodajemy cukier, startą skórkę i smażymy kilka minuty. Dodajemy cząstki pomarańczy, podgrzewamy i odstawiamy z ognia. Wlewamy alkohol i mieszamy.

Słodka polewa na pączki:
Składniki:
1/2 kostki margaryny
¾ szklanki wody
½ szklanki cukru
2 łyżki likieru mlecznego np. Creme by żołądkowa gorzka