Autorem wpisu jest: Jean Bos

Turbot to ryba morska kształtem przypominająca nieco flądrę, znana również jako skarp lub płaszcza. Ma białe, zwarte i niezbyt tłuste mięso. Rzadko można znaleźć go w naszych sklepach, ale jeśli już się na niego tafi, warto przygotować wykwintne danie.

Składniki na cztery porcje:

  • 4 filety po 200gr.  turbotu
  • 0.2 l oliwy z oliwek
  • 10 g jałowca
  • 10 g czarnego pieprzu
  • 10 g ziarna gorczycy
  • 4 g soli morskiej 
  • 300 g ziemniaków
  • 10 g kminku
  • 20 ml oliwy z oliwek
  • 20 ml octu anyżowego
  • 4 gwiazdki anyżu
  • pieprz, sól 

Sos Pesto:

  • 50 g szalotki
  • bazylia
  • nać pietruszki
  • orzeszki Pini
  • oliwa z oliwek
  • ocet winny
  • pieprz, sól, zielony pieprz 

Sos musztardowo- śmietanowy:

  • majonez
  • musztarda
  • śmietana
  • pieprz, sól 

Przygotowanie:
Jałowiec, ziarna gorczycy, pieprz i sól morską mielimy.  Filety smarujemy oliwą z oliwek, bez przypraw. Obieramy ziemniaki, kroimy w plastry 2 cm. Gotujemy w wodzie wraz z kminkiem, octem anyżowym, oliwą z oliwą, dodajemy pieprz, sól oraz gwiazdki anyżowe. 
 
Sos Pesto: szalotkę, bazylię, nać pietruszki, orzeszki Pini, oliwę z oliwek, ocet winny, pieprz, sól i zielony pieprz miksujemy.
Sos musztardowo- śmietanowy: majonez, musztardę, śmietanę, pieprz i sól mieszamy. 

Filety turbota podsmażamy na oliwie z oliwek z jednej strony. Układamy na blachę. Górną, nie podsmażoną stronę smarujemy oliwą z oliwek, następnie  zmielonymi przyprawami. Wstawiamy do pieca  150 stopni na 12 min.  
 
Prezentacja:
Układamy 6 plasterków ziemniaków  w półkolu talerza. Na środku stawiamy filet z turbotu. Plastry ziemniaków polewamy sosem musztardowo- śmietanowym, następnie sosem Pesto. Dekorujemy młodymi kwiatami róży.