Autorem wpisu jest: Jean Bos
Turbot to ryba morska kształtem przypominająca nieco flądrę, znana również jako skarp lub płaszcza. Ma białe, zwarte i niezbyt tłuste mięso. Rzadko można znaleźć go w naszych sklepach, ale jeśli już się na niego tafi, warto przygotować wykwintne danie.
Składniki na cztery porcje:
- 4 filety po 200gr. turbotu
- 0.2 l oliwy z oliwek
- 10 g jałowca
- 10 g czarnego pieprzu
- 10 g ziarna gorczycy
- 4 g soli morskiej
- 300 g ziemniaków
- 10 g kminku
- 20 ml oliwy z oliwek
- 20 ml octu anyżowego
- 4 gwiazdki anyżu
- pieprz, sól
Sos Pesto:
- 50 g szalotki
- bazylia
- nać pietruszki
- orzeszki Pini
- oliwa z oliwek
- ocet winny
- pieprz, sól, zielony pieprz
Sos musztardowo- śmietanowy:
- majonez
- musztarda
- śmietana
- pieprz, sól
Przygotowanie:
Jałowiec, ziarna gorczycy, pieprz i sól morską mielimy. Filety smarujemy oliwą z oliwek, bez przypraw. Obieramy ziemniaki, kroimy w plastry 2 cm. Gotujemy w wodzie wraz z kminkiem, octem anyżowym, oliwą z oliwą, dodajemy pieprz, sól oraz gwiazdki anyżowe.
Sos Pesto: szalotkę, bazylię, nać pietruszki, orzeszki Pini, oliwę z oliwek, ocet winny, pieprz, sól i zielony pieprz miksujemy.
Sos musztardowo- śmietanowy: majonez, musztardę, śmietanę, pieprz i sól mieszamy.
Filety turbota podsmażamy na oliwie z oliwek z jednej strony. Układamy na blachę. Górną, nie podsmażoną stronę smarujemy oliwą z oliwek, następnie zmielonymi przyprawami. Wstawiamy do pieca 150 stopni na 12 min.
Prezentacja:
Układamy 6 plasterków ziemniaków w półkolu talerza. Na środku stawiamy filet z turbotu. Plastry ziemniaków polewamy sosem musztardowo- śmietanowym, następnie sosem Pesto. Dekorujemy młodymi kwiatami róży.