Latem mamy mniejszą ochotę na jedzenie. Zazwyczaj sięgamy więc po lekkostrawne posiłki bazujące na sezonowych warzywach, czy owocach. Co więc przygotować na letni obiad, by nie spędzić całego dnia w kuchni, a jednocześnie cieszyć się orzeźwiającymi smakami lata? Sprawdźcie najlepsze przepisy na lato!

Chłodnik z botwinki

Chłodnik to prawdziwy król letniego stołu. Chociaż można podawać go zarówno na ciepło, jak i  na zimno, latem najlepiej smakuje w drugiej wersji. Przepis na chłodnik jest prosty i niebywale szybki, dlatego doskonale sprawdzi się w letnim menu.

Chłodnik z botwniki

Składniki:

Czas przygotowania

30 minut

Liczba osób

2-3

Przygotowanie:

Liście botwiny i buraczki zalewamy wodą i gotujemy przez 10 min. Pod koniec gotowania  wlewamy sok z cytryny. Pozostawiamy do wystudzenia. Obrane ogórki kroimy razem z rzodkiewką i koperkiem, a czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystko ze sobą mieszamy i dodajemy kefir z maślanką. Opcjonalnie możemy dodać także ugotowane na twardo jajko.

Młode ziemniaczki z jajkiem sadzonym i fasolką szparagową

Obiad w upalne dni? Postaw na klasyk nad klasykami. Młode ziemniaczki ugotowane z dodatkiem koperku, do tego jajko sadzone z płynnym żółtkiem i fasolka z bułką tartą to zdecydowanie wspomnienie dziecięcych lat i wakacji u babci na wsi. Prostota na talerzu i maksimum przyjemności – chyba nie ma osoby, która wzgardziłaby takim letnim obiadem.

Jajko sadzone z młodymi ziemniaczkami i fasolką szparagową

Składniki:

Czas przygotowania

45 minut

Liczba osób

2-4

Przygotowanie:

Młode ziemniaki szorujemy pod bieżącą wodą. Dokładnie wycieramy i przekrawamy na połówki. Przekładamy do garnka, dodajemy sól i zalewamy zimną wodą ok. 2 cm ponad stan. Gotujemy na wolnym ogniu przy lekko uchylonej pokrywce ok.25-30 minut. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i posypujemy koperkiem.

W międzyczasie myjemy fasolkę i odcinamy końcówki. Przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy łyżeczkę soli. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy i pozostawiamy fasolkę w garnku. W tym samym czasie na jednej patelni roztapiamy masło, dodajemy bułkę tartą i smażymy do momentu, aż bułka lekko się przyrumieni. Na drugiej patelni także roztapiamy masło, wbijamy jajka, sypiemy solą i szczypiorkiem. Smażymy pod przykrywką na średnim ogniu przez 2-3 minuty. Białko powinno być całkowicie ścięte a żółtko jeszcze płynne. Do ugotowanej i odcedzonej fasolki dodajemy podsmażoną bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Przekładamy na talerz i obficie posypujemy koperkiem i szczypiorkiem.

Lody – sorbet truskawkowy

Co jeść latem? Każde dziecko odpowie stanowczo: LODY! Kto na nie ma ochoty, gdy słońce i upał daje się we znaki? Tym bardziej że można przygotować je samodzielnie!

Przepis na lody truskawkowe

Składniki:

Czas przygotowania

360 minut

Liczba osób

4

Przygotowanie:

Do małego rondelka dodajemy sok z cytryny, dwie łyżki wody oraz cukier. Podgrzewamy syrop kilka minut do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Odstawiamy do przestudzenia. W tym czasie myjemy truskawki i usuwamy szypułki. Truskawki blendujemy na gładką masę.

Do masy wlewamy syrop z cukru. Całość mieszamy i przelewamy do niedużego pojemnika na lody. Po ok. 2 godzinach wyjmujemy pojemnik i mieszamy ponownie. Czynność powtarzamy kilkakrotnie, dzięki czemu ich struktura będzie jednolita. Po każdym mieszaniu lody od razu odkładamy do zamrażalnika. Lody będą gotowe do spożycia po ok. 6 godzinach mrożenia.

Latem na naszych stołach królują lekkie i orzeźwiające potrawy. Korzystamy z dobrodziejstw natury, zwłaszcza z tych sezonowych. Chłodnik na lato to doskonałe rozwiązanie, by zjeść coś dobrego, ale zarazem łatwostrawnego. Letni stół nie obejdzie się bowiem bez owoców i warzyw – truskawki, wiśnie, ogórki, bób, botwinka… można wymieniać i wymieniać, ale najlepiej jeść, póki są dostępne!