Z czym kojarzy się lato? Pewnie większości z nas ze słońcem, relaksem i… upałami. No właśnie, wyższa temperatura wpływa na naszą dietę. Do czego innego ciągnie nas w sezonie zimowym, a do czego innego w letnim. Jeśli czeka Cię kawa (lub kawa mrożona!) ze znajomymi i zastanawiasz się, jaki deser jest idealny na lato, odpowiadamy: Pannacotta!

Co jeść latem?

Naturalną rzeczą jest to, że w upalne dni raczej skłaniamy się do potraw i deserów mniej gorących, a najlepiej zimnych, prosto z lodówki. Latem warto zadbać o dietę bogatą w chłodniki czy delikatne kanapki. Unikajmy ciężkostrawnych potraw, by tryskać energią.

Warzywa, które powinniśmy spożywać latem to np. fasolka szparagowa, pomidory, czy szpinak. Z kolei owoce, które nawodnią nasz organizm, a często i schłodzą to arbuz, melon, pomarańcza czy truskawki.

 

Czego z kolei powinniśmy unikać? Oprócz wspomnianych, ciężkich potraw, ograniczajmy spożycie cukru (zwłaszcza w towarzystwie owoców, co jest bardzo kuszące). Wzmaga on uczucie pragnienia i sprawia, że na upał reagujemy jeszcze gorzej. Obok cukru, na niechlujnym miejscu znajduje się sól, której spożycie również należy ograniczyć, aby uniknąć zatrzymywania wody w organizmie.

Przepis na smaczną pannacottę

Pannacotta to bardzo prosty w wykonaniu, włoski deser. Sprawdzi się latem, gdy temperatura jest nieco wyższa. Jak ją wykonać?

Pannacotta

Składniki:

Czas przygotowania

6 godzin minut

Liczba osób

4

Przygotowanie:

  1. Moczymy żelatynę w 2 łyżkach zimnej wody. Z laski wanilii wyciągamy ziarenka.
  2. Śmietanę wlewamy do garnka i dodajemy cukier oraz laskę wanilii z ziarnami. Gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut, często mieszając. Po tym czasie zdejmujemy garnek z ognia i wyciągamy laskę wanilii.
  3. Gorącą śmietaną mieszamy z przygotowaną wcześniej żelatyną.
  4. Przygotowujemy miseczki lub małe foremki (opcjonalnie filiżanki) i rozlewamy do nich przygotowany płyn. Po ostygnięciu wkładamy naczynia na minimum 6 godzin do lodówki.
  5. Wyciągając pannacottę z naczynia, zanurzamy je w gorącej wodzie, by oderwała się od krawędzi i przekładamy na talerz do góry dnem.
  6. Kilka truskawek w całości odkładamy na bok, posłużą nam do dekoracji. Pozostałe miksujemy z cukrem pudrem. Sos truskawkowy polewamy wokół pannacotty i dekorujemy świeżymi truskawkami.

Ten deser na lato wyśmienicie komponuje się do świeżo parzonej Americana! 

Szukasz innych przepisów na lato? Sprawdź sposób na letnie smoothie pełne witamin i minerałów! Zadbaj latem o prawidłowe nawodnienie i dostarczaj sobie niezbędnych mikroelementów.