Co skradnie serca miłośników jedzenia tegorocznej wiosny? Tradycyjne przepisy naszych babć, a może nowe wiralowe przepisy z TikToka? Oto przegląd wiosennych trendów!

Sezonowe warzywa i owoce

Wiosna to czas, w którym na talerzach większości Polaków królują sezonowe warzywa i owoce – nie ma się czemu dziwić, ponieważ nasza kuchnia obfituje w doskonałe przepisy z ich wykorzystaniem. Mizeria z młodymi ziemniaczkami, zupa szczawiowa, czy kalafior z bułką tartą – do ich przygotowania nie potrzeba wielu składników, ani czasu! Wszyscy czujemy ekscytację, gdy tylko na straganach zaczynają pojawiać się pierwsze świeże owoce i warzywa. Jest to coś, z czego naprawdę warto korzystać, aby nie tylko zaoszczędzić, ale również dostarczyć naszemu organizmowi odpowiednich składników odżywczych! Jakie sezonowe warzywa i owoce warto kupować wiosną?

  • Młode ziemniaczki,
  • bób,
  • botwina,
  • kalafior,
  • kalarepa,
  • młoda kapusta,
  • szczaw,
  • szparagi,
  • szpinak,
  • rzodkiewka,
  • rabarbar,
  • truskawki.

Roślinne odpowiedniki

Ostatnio bardzo popularna staje się kuchnia roślinna. Dzięki nowym technologiom coraz szybciej rozszerza się gama zamienników produktów pochodzenia zwierzęcego. Na sklepowych półkach bez problemu znajdziemy już nie tylko alternatywy dla mięsa, ale także wegańskie sery, jajka, a nawet roślinne odpowiedniki ryb i owoców morza! Roślinne alternatywy cieszą się coraz większą popularnością, nie tylko wśród wegan, ale również wśród mięsożerców. To pokazuje tylko, że z roku na rok jesteśmy bardziej otwarci na takie nowości i rewolucje żywieniowe. Wiosna 2022 to czas, w którym na naszych talerzach znajdzie się dużo miejsca na roślinne produkty!

Stare dobre smaki

Wiosną pokochamy też smaki, które już dobrze znamy! Polak zawsze znajdzie miejsce w swoim jadłospisie na tradycyjnie polskie dania – domowe pierogi, kluski śląskie, gołąbki. To #musthave w diecie każdego z nas, niezależnie od pory roku! W domowej kuchni sprzed lat będziemy poszukiwać ukojenia, wspomnień dzieciństwa i czasów beztroski. Takich babcinych potraw naprawdę nie da się niczym zastąpić.

Wiosenne przepisy

Sałatka wiosenna – smaczna i zdrowa!

Składniki:

Czas przygotowania

10 minut

Liczba osób

Jajka gotujemy na twardo. Następnie obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Sałatę kroimy w paseczki, a rzodkiewkę i ogórki w kostkę. Szczypiorek siekamy i mieszamy wszystko w dużej misce. Do jogurtu dodajemy przyprawy, polewamy warzywa i jeszcze raz mieszamy całość.

 

Młode ziemniaczki z jajkiem sadzonym i mizerią z ogórków – wspomnienie dzieciństwa

Składniki:

Czas przygotowania

45 minut

Liczba osób

2

Nieobrane (!) ziemniaki gotujemy 30 minut w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i dodajemy posiekany koperek. Ogórki kroimy w cienkie plasterki lub ścieramy na specjalnej tarce. Dodajemy kilka łyżek śmietany, sól i pieprz i dokładnie mieszamy. Na patelni roztapiamy masło i smażymy jajka. Danie podajemy obficie posypane koperkiem.

 

Wiosna 2022 – nasze kubki smakowe już nie mogą się doczekać tych wszystkich przepysznych dań!