Wiosna sprawia, że wszystko budzi się do życia. Słońce coraz częściej pojawia się na niebie, a rośliny rozkwitają, pokazując swoje piękno. Wśród nich znaleźć możemy cenne kwiaty mniszka lekarskiego. Potocznie nazywamy go mleczem lub dmuchawcem (nie jest to jednak to samo). Jego żółte kwiaty skrywają wiele właściwości leczniczych. Co możemy z niego zrobić? Pyszny syrop!

Mniszek lekarski jest rośliną powszechnie występującą na trawnikach i łąkach. Kwitnie od kwietnia do lipca i przez wielu uznawany jest za chwast, który rozprzestrzenia się w bardzo szybkim tempie. Nie każdy wie, że mniszek lekarski należy do jadalnych kwiatów, które spożywać można na surowo, gotować, smażyć. Sprawdza się również w formie soku, naparu lub jak w naszym przypadku syropu.

Działanie prozdrowotne

Mniszek lekarski jest bogaty w wiele cennych składników, które wpływają dobrze na nasze zdrowie. Posiada liczną zawartość witamin i minerałów takich jak: wit. A, C, D, B, żelazo, magnez, potas i krzem. Sprawdź jak przygotować potrawę, aby nie stracić cennych witamin.

Syrop z mniszka lekarskiego ma działanie:

  • przeciwwirusowe,
  • przeciwzapalne,
  • antybakteryjne,
  • moczopędne,
  • przeciwskurczowe,
  • żółciopędne,
  • pomagające w trawieniu,
  • przyspieszające proces gojenia ran,
  • oczyszczające organizm,
  • przeciwmiażdżycowe,
  • wspierające układ oddechowy i gardło, 
  • wzmacniające odporność.

Jak zrobić syrop z mniszka lekarskiego?

Składniki:

Czas przygotowania

minut

Liczba osób

Zbierz kwiaty mniszka lekarskiego z terenów oddalonych od zanieczyszczeń. Opłucz je w wodzie i rozłóż na białym papierze. Zostaw na godzinę na słońcu do wyschnięcia i wyjścia ewentualnych owadów. Wsyp wszystko do garnka, zalej wodą i gotuj przez 20 minut. Odstaw w chłodne miejsce na 24 godziny. Po tym czasie odcedź, wsyp cukier i wlej sok z cytryny lub pomarańczy. Pozostałości kwiatów wyrzuć. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 2 godziny, od czasu do czasu mieszając. Wrzący syrop wlej do słoiczków i odwróć dnem do góry. Gotowe!

Jak stosować syrop z mniszka lekarskiego?

Syrop można spożywać codziennie  w dawce nie większej niż 2-3 łyżeczki. Gdy masz do czynienia z infekcją, możesz minimalnie zwiększyć dawkę do 4-5 łyżeczek. Sprawdzi się do herbaty/ kawy zamiast cukru lub jako dodatek do naleśników czy nawet chleba. 

Mniszek lekarski — czy jest dla wszystkich?

Roślina ma korzystne działanie zdrowotne, jednak nie jest dobra dla wszystkich. Najlepiej skonsultować się z lekarzem, aby pominąć działania uboczne.

Przeciwwskazania

Szczególnie uważać powinny osoby:

  • uczulone na kwiaty mniszka lekarskiego,
  • chorujące na cukrzycę,
  • mające problemy żołądkowe (wrzody, nadkwasowość),
  • mające niedrożność dróg żółciowych i stany zapalne.

Mniszek lekarski jest niedocenianą rośliną, o której większość osób nie ma pojęcia, że posiada właściwości fitoterapeutyczne. Akurat teraz mamy na niego sezon, zaskocz swoją rodzinę i zrób taki syrop! Smacznego 🙂