Wakacyjne upały raczej nie zachęcają do jedzenia, a tym bardziej do czasochłonnych wypieków. Latem warto więc sięgać po szybkie przepisy na ciasta bez pieczenia, czy inne lekkie desery. Jeżeli szukasz inspiracji, mamy coś dla Ciebie! Przepis na pyszne ciasto bez pieczenia, które na pewno zasmakuje Twoim najbliższym. Jego przygotowanie nie wymaga użycia piekarnika i jest banalnie proste!

Jaki musi być deser na lato? Orzeźwiający! Dlatego najlepiej sprawdzają się lekkie ciasta na bazie herbatników, biszkoptów, a nawet… słonych krakersów! Gotowe spody pokryte warstwą kremu budyniowego lub śmietankowego oraz dodatki w formie owoców czy galaretki, to definicja letnich wypieków!

Rafaello na krakersach

Jedno z topowych ciast bez pieczenia to oczywiście kokosowe ciasto à la Rafaello na krakersach. Rozpływa się w ustach, a słone krakersy idealnie przełamują słodycz masy budyniowej. Latem w sezonie na owoce warto do jednej z warstw dodać np. maliny, czy jagody. Dobrym pomysłem będzie także użycie masy kajmakowej. Ale uwaga – ciasto  zrobi się wtedy nieco bardziej kaloryczne! Ciasto najlepiej wykonać dzień wcześniej, aby krakersy miały czas zmięknąć. Lekki krem, nutka kokosa i słone krakersy – rewelacja!

Przepis na ciasto Rafaello

Składniki:

Czas przygotowania

120 minut

Liczba osób

10

Wykonanie:

Do miski wlej 500 ml mleka, dodaj oba proszki budyniowe, mąkę oraz żółtka. Całość zmiksuj do połączenia się składników. Pozostałe mleko (500 ml) wlej do rondelka z grubym dnem i zagotuj. Do gotującego się mleka dodaj zawartość miski, cały czas szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Gotuj budyń na małym ogniu, intensywnie mieszając, aż masa zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnij z pieca i odstaw do ostygnięcia.

Miękkie masło utrzyj mikserem na najwyższych obrotach na kremową masę. Dalej miksując na średnich obrotach, dodawaj porcjami chłodny budyń. Wyłącz mikser i dorzuć ok. 200 g wiórków kokosowych. Całość wymieszaj szpatułką.

Formę o wymiarach ok. 20×30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na spodzie ułóż warstwę krakersów, a następnie wyłóż ¼ masy budyniowej. Czynność powtarzaj aż do wyczerpania składników. Pamiętaj jednak, że ostatnią warstwę powinien stanowić krem. Wierzch posyp pozostałymi wiórkami (100 g). Rafaello na krakersach powinno chłodzić się minimum 3 godziny. 

Deser na lato bez pieczenia? Wypróbuj nasz przepis na kremowe Rafaello!