Kuchnia jest jednym z najpiękniejszych sposobów na podróżowanie bez wychodzenia z domu. Każdy region, kraj, czy nawet małe miasteczko ma swoje unikalne smaki i tradycje kulinarne, które czekają, aby zostać odkryte. Dlatego dzisiaj zabieram Was w kulinarną podróż po różnych częściach świata, byście mogli rozkoszować się smakami z różnych kultur i zakątków globu.

Kuchnia Tajlandzka: Pad Thai

Przenosimy się teraz do Azji Południowo-Wschodniej, gdzie królują intensywne smaki i aromaty. Pad Thai to popularne tajskie danie, które łączy smak słodkiego, kwaśnego, ostrego i słonego. Składniki takie jak ryżowe kluski, krewetki, tofu, jajko, orzechy ziemne i warzywa tworzą harmonijną mieszankę smaków.

Składniki:

Czas przygotowania

45 minut

Liczba osób

2

Zagotować wodę w garnku, dodać makaron ryżowy i gotować przez ok. 4 minuty. Odcedzić na sitku i przepłukać zimną wodą. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki sosu w miseczce.

W woku lub na dużej patelni z nieprzywierającym dnem podgrzać olej. Dodać starty czosnek, po chwili suszone krewetki, podsmażyć ok. 1 minutę. Dodać krewetki (lub kurczaka lub tofu) i smażyć ok. 2-3 minuty. Wbić jajka i podsmażyć wszystko przez ok. 1 minutę delikatnie mieszając.  Dodać makaron i smażyć mieszając ok. 4 minuty (mniej więcej w połowie tego czasu wlać sos). Na koniec dodać kiełki i posiekaną dymkę (można zachować część do dekoracji) i jeszcze raz wszystko wymieszać.

Posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi i zachowaną częścią kiełków oraz dymki. Można dodatkowo skropić limonką oraz posypać listkami kolendry i płatkami chili.

Kuchnia Indyjska: Kurczak Tikka Masala

Przenosimy się teraz do kulinarnego królestwa Indii, gdzie aromatyczne przyprawy i intensywne smaki tworzą niezapomniane doznania kulinarnego bogactwa. Kurczak Tikka Masala to popularne danie indyjskie, w którym kawałki kurczaka są marynowane w jogurcie i przyprawach, a następnie grillowane i podawane w gęstym sosie pomidorowym.

Składniki:

Czas przygotowania

60 minut

Liczba osób

4

W misce mieszamy jogurt, czosnek, imbir i przyprawy. Kurczaka kroimy na kawałki i marynujemy go w powstałej mieszance przez co najmniej 30 minut, maksymalnie 24 godziny.

Piekarnik rozgrzewamy do 200°C, kawałki kurczaka układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy przez 15 minut.

W garnku rozgrzewamy olej i masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy ją przez 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekany czosnek, imbir oraz przyprawy i smażymy jeszcze minutę. Wlewamy pomidory i gotujemy przez 5 minut. Blendujemy sos na gładko, dodajemy śmietanę kremówkę i zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Dodajemy kurczaka, mieszamy i doprawiamy do smaku. Podajemy z wybranymi dodatkami.

Kuchnia Włoska: Pasta Carbonara

Historia Carbonary, według jednej z teorii, sięga XIX wieku. Podobno została wymyślona przez włoskich górników, zwanych Carbonari, pracujących w kopalniach węgla kamiennego. Spędzając wiele dni pod ziemią, musieli znaleźć sposób na łatwy w przechowaniu i przygotowaniu prowiant. Zdecydowali się zabrać ze sobą pod ziemię podstawowe składniki do przygotowania posiłków, takie jak makaron, jajka, ser pecorino oraz guanciale lub pancetta (suszony boczek). Danie jest niezwykle aromatyczne i sycące.

Składniki:

Czas przygotowania

20 minut

Liczba osób

2

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Jajka sparzyć wrzątkiem, wbić do głębokiego talerza, doprawić solą i roztrzepać widelcem. Na patelnię włożyć pokrojony w kosteczkę boczek i podsmażyć na małym ogniu przez kilka minut aż się lekko zrumieni. Dodać starty czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki i smażyć jeszcze przez kilkanaście sekund.

Trzymając patelnię na małym ogniu dodać makaron i wymieszać. Odstawić z ognia, dodać połowę sera i doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Makaron polać roztrzepanymi jajkami i wymieszać. Jajka nie mogą całkowicie się ściąć, mają utworzyć kremowy sos i tylko trochę zgęstnieć od gorącego makaronu.

Wyłożyć na talerze i posypać pozostałym serem.

Podróże kulinarne pozwalają nam nie tylko na odkrywanie nowych smaków, ale także na poznawanie kultur i tradycji innych narodów. Dlatego warto eksperymentować w kuchni i odkrywać bogactwo różnorodnych smaków, które świat ma do zaoferowania. Czy znacie już któryś z tych przepisów? A może macie swoje ulubione dania z różnych części świata? Podzielcie się swoimi doświadczeniami kulinarnymi w komentarzach!