Jeśli organizujesz domówkę, z pewnością potrzebujesz inspiracji kulinarnych. Co przygotować do jedzenia, żeby nie siedzieć cały czas w kuchni i jednocześnie zachwycić podniebienia gości? Idealnym rozwiązaniem będą polskie przystawki, które znikną ze stołu w trybie błyskawicznym!

Tradycyjna kuchnia polska

Kuchnia polska powstała z połączenia lokalnych tradycji oraz wpływów kulinarnych innych narodów zamieszkujących tereny ówczesnej Rzeczypospolitej. Wśród obcych tradycji kulinarnych największy ślad po sobie pozostawiła kuchnia niemiecka oraz wschodnia – rusińska i tatarsko-turecka. Najlepszym przykładem jest tutaj kuchnia śląska, która jest istną mieszaniną różnych kultur. Jeżeli chodzi o rodzaj, kuchnię polską zaliczymy raczej do tych cięższych – duża ilość dań mącznych, tłustych i ciężkostrawnych. W polskiej kuchni znajdziemy sporo gęstych zup, do których zrobienia korzysta się przede wszystkim z mięsa, nabiału i różnego rodzaju kasz. W tradycyjnej diecie Polaka nie brakuje jednak warzyw, ryb słodkowodnych i aromatycznych przypraw.

Najpopularniejsze przystawki kuchni polskiej

Śledź w śmietanie

Jest to bardzo szybkie i smaczne danie, które świetnie sprawdza się jako przystawka podawana ze świeżym chlebem. Do zrobienia śledzi w śmietanie potrzebnych jest zaledwie kilka składników: filet śledziowy, jabłko, cebula, śmietana 18%, garść siekanego koperku i szczypiorku oraz pieprz i sól. Po przepłukaniu i pokrojeniu filetów w kosteczki wystarczy wrzucić je do miski, dodać śmietanę oraz pokrojoną cebulę i jabłko. Całość doprawić sporą ilością pieprzu oraz soli.

Faszerowane jajka

Faszerowane suszonymi pomidorami oraz fetą jajka to idealny pomysł na przekąskę w ekspresowym tempie – wystarczy zaledwie kilka kroków. Po pierwsze – ugotować jajka na twardo. Po drugie – w osobnej miseczce wymieszać żółtka z suszonymi pomidorami, majonezem oraz fetą. Następnie całość doprawić solą i pieprzem, a farsz przełożyć do jajek i udekorować szczypiorkiem.

Sałatka gyros

Przepis na stałą bywalczynię domówek, czyli sałatkę gyros. Jest to warstwowa sałatka z kurczakiem, sałatą pekińską, majonezem, papryką, kukurydzą i ogórkiem konserwowym. Do przygotowania potrzebny będzie filet z kurczaka, który marynujemy w przyprawie gyros i smażymy na patelni. Warzywa kroimy na kosteczki, a sałatę pekińską siekamy. Mięso przekładamy do większej miski i polewamy ketchupem. Przykrywamy cebulą. Następnie układamy kolejne warzywa warstwami — kolejno ogórki, kukurydza, papryka, majonez i kapusta pekińska.

Paszteciki z kapustą i grzybami

Paszteciki z kapustą i grzybami to popularna polska przystawka lub dodatek do barszczu. Ich przygotowanie nie zajmuje całego dnia, a smak i wygląd jest absolutnie obłędny! Wyrazisty, tradycyjnie polski farsz, w towarzystwie chrupiącego ciasta francuskiego to prawdziwe niebo w gębie. Do ich przygotowania potrzebna będzie kapusta kiszona – ugotowana, odsączona i pokrojona oraz namoczone, pokrojone w kosteczkę i ugotowane grzyby. Do farszu warto dodać również zeszkloną na maśle cebulę, sól i pieprz oraz jajko. Następnie należy pokroić ciasto francuskie na kwadraty, ułożyć na nich farsz i wstawić do piekarnika na 20 minut. Takie paszteciki smakują każdemu i świetnie sprawdzają się zwłaszcza, jako przystawka na ciepło.

 

Mamy nadzieję, że nasze pomysły pozwolą Wam na przygotowanie udanej domówki w polskim stylu! Chcesz poznać przepisy na włoskie przystawki? Sprawdź https://www.nawidelcu.pl/przepisy/wloskie-antipasti/