Jeśli czeka Cię organizowanie domówki, zapewne czeka Cię także przygotowanie jedzenia. Idealnym rozwiązaniem będą polskie przystawki, które szybko znikną ze stołu!

1. Śledź w śmietanie

Jest to bardzo szybkie i smaczne danie, które świetnie sprawdza się jako przystawka podawana ze świeżym chlebem. Do zrobienia śledzi w śmietanie potrzebnych jest zaledwie kilka składników: filet śledziowy, jabłko, cebula, śmietana 18%, garść siekanego koperku i szczypiorku oraz pieprz i sól. Po przepłukaniu i pokrojeniu filetów w kosteczki wystarczy wrzucić je do miski, dodać śmietanę oraz pokrojoną cebulę i jabłko. Całość doprawić sporą ilością pieprzu oraz soli.

2. Faszerowane jajka

Faszerowane suszonymi pomidorami oraz fetą jajka to idealny pomysł na przekąskę w ekspresowym tempie – wystarczy zaledwie kilka kroków. Po pierwsze – ugotować jajka na twardo. Po drugie – w osobnej miseczce wymieszać żółtka z suszonymi pomidorami, majonezem oraz fetą. Następnie całość doprawić solą i pieprzem, a farsz przełożyć do jajek i udekorować szczypiorkiem.

3. Sałatka gyros

Przepis na stałą bywalczynię domówek, czyli sałatkę gyros. Jest to warstwowa sałatka z kurczakiem, sałatą pekińską, majonezem, papryką, kukurydzą i ogórkiem konserwowym. Do przygotowania potrzebny będzie filet z kurczaka, który marynujemy w przyprawie gyros i smażymy na patelni. Warzywa kroimy na kosteczki, a sałatę pekińską siekamy. Mięso przekładamy do większej miski i polewamy ketchupem. Przykrywamy cebulą. Następnie układamy kolejne warzywa warstwami — kolejno ogórki, kukurydza, papryka, majonez i kapusta pekińska.

Mamy nadzieję, że nasze 3 pomysły pozwolą Wam na przygotowanie udanej domówki w polskim stylu! Chcesz poznać przepisy na włoskie przystawki? Sprawdź https://www.nawidelcu.pl/przepisy/wloskie-antipasti/