Czym są antipasti? To nic innego jak włoskie przystawki, od których zaczyna się każde włoskie przyjęcie. Najpopularniejszymi antipasti, które możemy spotkać w każdej włoskiej knajpce to niewątpliwie sałatka caprese, carpaccio czy bruschetta.
Sałatka caprese
Dlaczego jest idealna? Składa się z dwóch składników — mozzarelli i pomidorów.
Jak wykonać sałatkę w kolorach włoskiej flagi?
Składniki:
- 2 pomidory
- 1 mozzarella
- garść liści bazylii
- szczypta suszonego oregano
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Pomidory pokrój w plasterki, mozzarellę wyciągnij z zalewy i pokrój w ten sam sposób (tej samej grubości co pomidor). Następnie pomidory wyłóż na talerz na przemian z mozzarellą,
ułóż na mozzarelli listek bazylii, a sałatkę dopraw pieprzem (najlepiej świeżo mielonym) i polej 2 łyżkami oliwy. Przed podaniem dopraw solą, a na koniec posyp suszonym oregano.
Bruschetta
To popularna przystawka z opiekanego chleba z dodatkiem oliwy i czosnku. Podawana ze świeżymi pomidorami i bazylią.
Składniki:
- 4 połówki ciabatty lub bagietki
- pomidorki koktajlowe
- garść bazylii
- 1 opakowanie mozzarelli
- oliwa z oliwek
- ząbek czosnku
- sól i świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Pomidora pokrój w plasterki. Mozzarellę wyciągnij z zalewy i również pokrój w cienkie plasterki. Pomidory wymieszaj z oliwą, bazylią i dopraw do smaku solą i pieprzem, a pieczywo opiecz w piekarniku – ciepłe posmaruj czosnkiem. Na wierzch pieczywa wyłóż mozzarellę i pomidorki.
Carpaccio
To nic innego jak włoska przystawka z surowego mięsa podawana z serem i karczochami.
Składniki:
- 200 g surowej polędwicy wołowej
- 30 g parmezanu w kostce
- 1 łyżka kaparów z zalewy (jeśli będzie za mało, można dodać kolejną łyżkę)
- 4 łyżki oliwy
- 4 łyżki soku z cytryny
- garść rukoli
- sól i pieprz
Porada:
Kupując surowe mięso, zadbaj, aby pochodziło od sprawdzonego dostawcy i było jak najświeższe. Carpaccio najlepiej wykonać jeszcze tego samego dnia, w którym kupiliśmy mięso. Przed przygotowaniem przystawki, mięso powinno być trzymane w lodówce.
Przygotowanie:
Kawałek mięsa oczyść z błony. Dla ułatwienia krojenia na bardzo cienkie plasterki, dobrze jest owinąć mięso folią spożywczą i wsadzić je na 40 minut do zamrażalnika.
Po pokrojeniu polędwicy na cienkie plasterki, polej mięso mieszanką oliwy i sokiem z cytryny. Do mieszanki dodaj pieprz – tak przygotowane mięso ułóż na półmisku. Pomiędzy kawałkami ułóż cienko pokrojone plasterki parmezanu. Do dekoracji użyj karczochów i rukoli, a na koniec danie posyp szczyptą soli i świeżo mielonym pieprzem.
Przed podaniem Carpaccio najlepiej jest schłodzić w lodówce przez min. 30 minut
Mamy nadzieję, że wykorzystacie nasze przepisy do iście włoskich antipasti! Chcesz poznać smak polskich przystawek? Zapoznaj się z naszym najnowszym wpisem https://www.nawidelcu.pl/przepisy/najpopularniejsze-polskie-przystawki/. Smacznego.