W Hiszpanii w niemalże każdej knajpie możesz spodziewać się w ofercie różnorodnych tapas, czyli hiszpańskich przekąsek, serwowanych zwykle do napojów. Jakie to przekąski i jak uzyskać hiszpański klimat na talerzu? Zdradzamy przepisy poniżej!

Tapas – sposoby na szybkie i smaczne przekąski

Hiszpańskie przekąski mogą być wykonane z przeróżnych składników: począwszy od owoców, po warzywa i mięso. Łączy je to, że są szybkie i łatwe do przygotowania. Ich rola jest mniej więcej taka sama, jak znana nam w Polsce zimna płyta: przerywnik, a może uzupełniacz, umilacz, jak zwał, tak zwał, podczas biesiadowania, przesiadywania i zagorzałych rozmów w przemiłej atmosferze z bliskimi. Co podać na tapas w hiszpańskim stylu?

Oto kilka naszych propozycji, które świetnie się sprawdzą:

  • oliwki oraz sery i szynki dobrej jakości – im większa różnorodność, tym lepiej! Do popularnych serów w Hiszpanii należą m.in. Manchego, Cabrales oraz sery kozie typu Palmero, Majorero. Jeśli chodzi o szynkę, polecamy tę iberyjską – odda klimat tamtejszych terenów.
  • grillowane papryczki – papryczki wystarczy skropić oliwą i doprawić solą; do przygotowania możesz wykorzystać specjalną patelnię do grillowania lub piekarnik z funkcją „grill” (wystarczy piec je przez 10 min w temperaturze 220 stopni). Chodzi tylko o to, by warzywa zmiękły i były przyjemne w przekąszaniu.
  • aioli – czyli sos na bazie majonezu i musztardy
  • tortilla española – bardzo popularne tapas, składające się z ziemniaków, jajek i oliwy (chociaż istnieją różne jej modyfikacje wzbogacane o inne składniki). Tortilla de patatas to tak naprawdę dobrze nam znany omlet, tyle że w innym wydaniu. Jak wykonać to danie? Poniżej przepis na wersję klasyczną.

Tortilla Española – klasyczny przepis na hiszpański omlet

Wykonanie tej przystawki jest niezwykle łatwe i szybkie, dlatego śmiało sięgaj po nią nie tylko podczas spotkań ze znajomymi, ale także w chwilach, kiedy masz bardzo mało wolnego czasu.

Przepis na Tortilla Española

Składniki:

Czas przygotowania

40 minut

Liczba osób

2

Przygotowanie:

  1. W pierwszej kolejności zajmij się ziemniakami. Obierz ziemniaki oraz opłucz w wodzie, by pozbyć się ewentualnego brudu. Następnie pokrój je w plasterki (dosyć cienkie).
  2. Następnie rozgrzej patelnię z tłuszczem, w naszym przypadku z oliwą z oliwek. Dodaj ziemniaki i smaż przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
  3. W osobnej misce ubij jajka i dodaj przyprawy: soli oraz pieprzu. Po uzyskaniu w miarę jednolitej konsystencji wylej masę na patelnię i wymieszaj ostrożnie całość.
  4. Smaż omlet przez około 6 minut, do ścięcia się jajek, a następnie odwróć stronę i smaż tak samo drugą stronę (możliwe, że krócej). Smażenie powinno odbywać się pod przykryciem.
  5. Kiedy spód zarumieni się na jasnobrązowy odcień, tortilla będzie gotowa. Smacznego!

Nie samym jedzeniem zdobiony jest stół podczas imprezy, dlatego organizując spotkanie w hiszpańskim klimacie, warto przemyśleć kwestię soków i innych trunków, które wkomponują się w wyrazisty smak tapas. Jednym z takich napojów, a właściwie ponczu w Hiszpanii jest sangria. Jeśli ciekawi Cię, jak wykonać napój samemu w domu, koniecznie sprawdź nasz wpis!

To jak, kiedy u Was impreza w hiszpańskim wydaniu? A może już macie za sobą takie wydarzenie? Koniecznie dajcie znać w komentarzu, jak wrażenia!