W Hiszpanii w niemalże każdej knajpie możesz spodziewać się w ofercie różnorodnych tapas, czyli hiszpańskich przekąsek, serwowanych zwykle do napojów. Jakie to przekąski i jak uzyskać hiszpański klimat na talerzu? Zdradzamy przepisy poniżej!
Tapas – sposoby na szybkie i smaczne przekąski
Hiszpańskie przekąski mogą być wykonane z przeróżnych składników: począwszy od owoców, po warzywa i mięso. Łączy je to, że są szybkie i łatwe do przygotowania. Ich rola jest mniej więcej taka sama, jak znana nam w Polsce zimna płyta: przerywnik, a może uzupełniacz, umilacz, jak zwał, tak zwał, podczas biesiadowania, przesiadywania i zagorzałych rozmów w przemiłej atmosferze z bliskimi. Co podać na tapas w hiszpańskim stylu?
Oto kilka naszych propozycji, które świetnie się sprawdzą:
- oliwki oraz sery i szynki dobrej jakości – im większa różnorodność, tym lepiej! Do popularnych serów w Hiszpanii należą m.in. Manchego, Cabrales oraz sery kozie typu Palmero, Majorero. Jeśli chodzi o szynkę, polecamy tę iberyjską – odda klimat tamtejszych terenów.
- grillowane papryczki – papryczki wystarczy skropić oliwą i doprawić solą; do przygotowania możesz wykorzystać specjalną patelnię do grillowania lub piekarnik z funkcją „grill” (wystarczy piec je przez 10 min w temperaturze 220 stopni). Chodzi tylko o to, by warzywa zmiękły i były przyjemne w przekąszaniu.
- aioli – czyli sos na bazie majonezu i musztardy
- tortilla española – bardzo popularne tapas, składające się z ziemniaków, jajek i oliwy (chociaż istnieją różne jej modyfikacje wzbogacane o inne składniki). Tortilla de patatas to tak naprawdę dobrze nam znany omlet, tyle że w innym wydaniu. Jak wykonać to danie? Poniżej przepis na wersję klasyczną.
Tortilla Española – klasyczny przepis na hiszpański omlet
Wykonanie tej przystawki jest niezwykle łatwe i szybkie, dlatego śmiało sięgaj po nią nie tylko podczas spotkań ze znajomymi, ale także w chwilach, kiedy masz bardzo mało wolnego czasu.
Przepis na Tortilla Española
Przygotowanie:
- W pierwszej kolejności zajmij się ziemniakami. Obierz ziemniaki oraz opłucz w wodzie, by pozbyć się ewentualnego brudu. Następnie pokrój je w plasterki (dosyć cienkie).
- Następnie rozgrzej patelnię z tłuszczem, w naszym przypadku z oliwą z oliwek. Dodaj ziemniaki i smaż przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
- W osobnej misce ubij jajka i dodaj przyprawy: soli oraz pieprzu. Po uzyskaniu w miarę jednolitej konsystencji wylej masę na patelnię i wymieszaj ostrożnie całość.
- Smaż omlet przez około 6 minut, do ścięcia się jajek, a następnie odwróć stronę i smaż tak samo drugą stronę (możliwe, że krócej). Smażenie powinno odbywać się pod przykryciem.
- Kiedy spód zarumieni się na jasnobrązowy odcień, tortilla będzie gotowa. Smacznego!
Nie samym jedzeniem zdobiony jest stół podczas imprezy, dlatego organizując spotkanie w hiszpańskim klimacie, warto przemyśleć kwestię soków i innych trunków, które wkomponują się w wyrazisty smak tapas. Jednym z takich napojów, a właściwie ponczu w Hiszpanii jest sangria. Jeśli ciekawi Cię, jak wykonać napój samemu w domu, koniecznie sprawdź nasz wpis!
To jak, kiedy u Was impreza w hiszpańskim wydaniu? A może już macie za sobą takie wydarzenie? Koniecznie dajcie znać w komentarzu, jak wrażenia!