Makaron z grillowanym kurczakiem
Kurczaka przekroić wzdłuż na 2 cieńsze filety, rozbić tłuczkiem na taką samą grubość. Doprawić solą, pieprzem, czosnkiem, papryką, kminem i chili. Wysmarować oliwą i odłożyć do zamarynowania jeśli mamy czas.
Nastawić osoloną wodę na makaron i ugotować al dente. Na patelni grillowej lub zwykłej patelni usmażyć filety (po około 3 – 4 minuty z każdej strony). Odłożyć na talerz. Na tę samą patelnię wrzucić pokrojoną w kosteczkę cebulę i zeszklić ją. Wlać bulion i gotować przez ok. 2 minuty. Jeśli używaliśmy patelni grillowej przelać zawartość na inną dużą patelnię z gładkim dnem.
Po zagotowaniu wlać śmietankę i zagotować. Włożyć w sos odcedzony makaron, posypać posiekanym kurczakiem i delikatnie zanurzyć go w potrawę. Posypać tarym serem i natką pietruszki. Odstawić z ognia i podawać.
Kultowa Carbonara
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Jajka sparzyć wrzątkiem, wbić do głębokiego talerza, doprawić solą i roztrzepać widelcem. Na patelnię włożyć pokrojony w kosteczkę boczek i podsmażyć na małym ogniu przez kilka minut aż się lekko zarumieni. Dodać starty czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki i smażyć jeszcze przez kilkanaście sekund.
Trzymając patelnię na małym ogniu dodać makaron i wymieszać. Odstawić z ognia, dodać połowę sera i doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Makaron polać roztrzepanymi jajkami i wymieszać. Jajka nie mogą całkowicie się ściąć, mają utworzyć kremowy sos i tylko trochę zgęstnieć od gorącego makaronu. Wyłożyć na talerze i posypać pozostałym serem.
Makaron z łososiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Szpinak opłukać i osuszyć. Odciąć skórę z łososia, pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem i suszonym oregano. Na dużej patelni roztopić masło z oliwą, dodać starte ząbki czosnku i chwilę podsmażać mieszając drewnianą łyżką.
Dodać łososia i delikatnie obsmażyć go z każdej strony. Wlać śmietankę i zagotować. Dodać pokrojone suszone pomidory, doprawić solą i pieprzem. Makaron odcedzić i włożyć z powrotem do garnka, postawić na małym ogniu. Dodać szpinak i wymieszać, następnie dodać zawartość patelni i delikatnie wszystko przemieszać.
Wyłożyć do talerzy i posypać opcjonalnie tartym parmezanem.
Spaghetti aglio e olio wywodzi się z Napolu. To jedno z najprostszych dań kuchni włoskiej, które ma swoich zwolenników na całym świecie.
Spaghetti aglio e olio
Czosnek drobno posiekaj. Papryczkę chili również posiekaj. Jeżeli nie chcesz, aby danie było zbyt ostre, możesz usunąć z papryczki nasiona, zanim ją pokroisz – dzięki temu będzie łagodniejsza. Natkę pietruszki posiekaj. Makaron ugotuj al dente wg instrukcji na opakowaniu.
Na patelnię wlej oliwę i wrzuć czosnek. Zacznij powoli smażyć. Kiedy czosnek zacznie mocno pachnieć, ale jeszcze nie zdąży się zarumienić, dodaj papryczkę chili i smaż całość przez chwilę.
Ugotowany makaron odcedź, zachowując 2-3 łyżki wody z gotowania. Makaron wraz z zachowaną wodę wrzuć na patelnię razem z posiekaną natką pietruszki i dokładnie wymieszaj. Podgrzewaj razem ok. 1 min, mieszając w trakcie. Spaghetti podawaj z natką pietruszki, posypane serem.
Makaron to składnik, który nigdy się nie nudzi i który zawsze warto mieć w kuchni. Jest świetnym rozwiązaniem szczególnie dla osób zabieganych, a czasami losowe połączenie składników, które są w lodówce, może na prawdę stworzyć pyszne danie. Dajcie znać czy lubicie makarony!