Placek po węgiersku, inaczej po zbójnicku lub cygańsku, wbrew swojej nazwie, nie pochodzi z kuchni węgierskiej. A więc skąd?
Pochodzi on z kuchni podhalańskiej. Najbardziej popularny jest właśnie w Polsce. Potrawa składa się z dwóch istotnych elementów: placków ziemniaczanych oraz gulaszu. Zastanawiasz się jak przygotować samemu pyszne, polskie tradycyjne danie? Służymy pomocą!
Składniki:
Placki:
- 6 dużych ziemniaków
- 2 duże cebule
- 3 łyżki mąki
- 2 jajka
- sól i pieprz
Gulasz:
- 700 g mięsa wieprzowego
- Duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1,5 łyżeczki tymianku
- Łyżeczka majeranku
- 3 liście laurowe
- 2 kulki ziela angielskiego
- 3 łyżki papryki słodkiej suszonej
- 1/2 łyżeczki chilli
- 2 łyżki mąki
- około 1 litr bulionu
- odrobinę masła
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
Do dużej miski wrzuć pokrojone w kosteczkę mięso. Dodaj do niego mąkę, olej, majeranek, sól oraz chili. Wymieszaj wszystko razem. Potem rozgrzej trochę oleju na patelni, dodaj mięso i chwilę smaż. Następnie dołóż drobno posiekaną cebulę, czosnek i smaż dalej aż do uzyskania złotego koloru. Całość zalej bulionem, dodaj ziele angielskie, liście laurowe i duś do miękkości mięsa. Na końcu dodaj suszoną paprykę, masło i duś jeszcze chwilę. Dopraw solą i pieprzem wedle uznania.
Czas na placki ziemniaczane. Ziemniaki obierz i zetrzyj na drobnych oczkach. Odlej nadmiar płynu, który z nich wypłynął. Cebulę oraz czosnek obierz i zetrzyj. Dodaj jajka, mąkę, sól, pieprz i całość dokładnie wymieszaj. Następnie rozgrzej na patelni olej i nałóż masę ziemniaczaną. Smaż z obydwóch stron aż do uzyskania złotego efektu. Usmażony placek przełóż na talerz, przykryj go gulaszem i zwiń na pół. Na końcu udekoruj go śmietaną 🙂
Mamy nadzieje, że wyszło pysznie! A Wy, z czym przygotowujecie placki ziemniaczane? Dajcie nam znać!