Chcąc świętować nadejście Nowego Roku w większym gronie w domu, trzeba liczyć się z nieuniknionym i długim szykowaniem imprezowego stołu. Jeśli wariant cateringu nie jest przez Ciebie brany pod uwagę, sprawdź naszą propozycję sylwestrowego menu! Znajdziesz w nim zarówno propozycje dla mięsożerców, jak i wegetarianów.
O najlepszych sylwestrowych przekąskach pisaliśmy w https://www.nawidelcu.pl/kulinarny-lifestyle/najlepsze-sylwestrowe-przystawki-i-przekaski/, więc dzisiaj dzielimy się tylko ciężką artylerią.
Coś na początek, czyli świąteczne sałatki
Sałatka Cezar
Składniki:
- sałata rzymska
- 200 g pomidorków cherry
- 0.5 kg kurczaka
- 100 g boczku w plastrach
- 2 jajka
- grzanki (lub chleb i oliwa z oliwek)
- sól, pieprz
- przyprawa do kurczaka
Sos:
- 40 g anchois
- 1 żółtko
- parmezan
- 0.5 łyżki majonezu
- 1 łyżkę jogurtu naturalnego
- pieprz
Przygotowanie:
Sałatę i pomidorki pokroić do miski. W międzyczasie ugotować jajka. Pokroić kurczaka i usmażyć go w ulubionych przyprawach, pod koniec wrzucając na patelnię boczek. Do miski dodać gotowego kurczaka, pokrojony boczek i jajka, a także grzanki. W przypadku braku gotowych grzanek, można usmażyć chleb na oliwie i dodać go do sałatki. Wszystkie składniki na sos zblendować i wlać do sałatki.
Sałatka z halloumi
Składniki:
- roszponka
- 200 g pomidorków cherry
- 100 g halloumi
- 1 mała cebula
- 0.5 grejpfruta/pomarańczy
- granat
- miód
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Do miski dodać roszponkę, pokrojone w pół pomidorki. Dodać pokrojoną w piórka cebulę, ćwiartki grejpfruta lub pomarańczy i pestki granatu. Halloumi włożyć do folii aluminiowej, wcześniej polewając oliwą z oliwek i wysmażyć na patelni (folii nie usuwać). Kiedy ser będzie już miękki, zdjąć z ognia, pokroić na kawałki i dodać do pozostałych składników. Sałatkę polać miodem.
Święto dla żołądka, czyli potrawa główna
Pieczone bataty z łososiem
Składniki na 4 os:
- 1 kg batatów
- 0.5 kg łososia
- masło
- oliwa z oliwek
- cytryna
- rozmaryn
- majeranek
- bazylia
- przyprawa do ryby
Przygotowanie:
Blaszkę do pieczenia wyścielić folią aluminiową i włączyć piekarnik na 200 stopni. Bataty pokroić na plasterki i wyłożyć na blaszce. Polać oliwą z oliwek, dodać ulubione przyprawy (my rekomendujemy połączenie bazylii i majeranku), sól, pieprz oraz rozmaryn. Łososia można piec w tym samym czasie, co bataty, ale warto włożyć go do osobnego naczynia lub owinąć folią. W foremce dodać kawałki masła i położyć łososia, przyprawiając go solą, pieprzem i innymi przyprawami. Na górę położyć kawałki cytryny. Piec około 15-20 minut. Jeśli po tym czasie bataty nie będą gotowe, wyjąć rybę z piekarnika, pozostawiając ziemniaki jeszcze na około 10 minut.
Włoska carbonara
Składniki na 4 os:
- 400 g spaghetti
- 8 żółtek
- 300 g boczku pokrojonego w kostkę
- parmezan
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zagotować wodę na makaron i w momencie osiągnięcia temperatury wrzenia dodać sól i makaron do spaghetti. Gotować od 5 do 12 minut, zgodnie z zaleceniem producenta, cały czas mieszając. Wysmażyć boczek. Żółtka zmieszać z parmezanem (pamiętaj: parmezanu nigdy za wiele!). Makaron odcedzić i wymieszać z żółtkiem i boczkiem, dodać pieprz.
Coś na koniec, czyli deser
Tarta cytrynowa z bezą
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki
- 120 g masła
- 1 jajko
- 60 g cukru pudru
- 30 g mąki migdałowej (można zamienić na zwykłą)
- skórka cytryny
- sól
Krem cytrynowy:
- 150 ml soku z cytryny
- 3 jajka
- 80 g cukru
- 80 g masła
- 4 g żelatyny + 20 ml wody
- 70 ml śmietanki 30%
Beza:
- 2 białka
- 120 g cukru
- 40 ml wody
Przygotowanie:
Zmieszać wszystkie suche składniki na ciasto i przesiać przez sito. Dodać pokrojone, zimne masło i jajko. Gotowe ciasto położyć między dwoma kawałkami papieru do pieczenia, rozwałkować i odłożyć do lodówki na 3-4 godziny. W międzyczasie przygotować krem cytrynowy: sok i skórkę z cytryny zagotować, dodać utarte jajka z cukrem. Masę doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając. Żelatynę rozpuścić w wodzie i razem z masłem dodać do masy cytrynowej. Odstawiać do lodówki na kilka godzin.
Gotowe ciasto wyjąć z lodówki i piec w 170 stopniach 15-20 min, dodając obciążenie (np. fasolę), żeby środek ciasta nie wyrósł. W międzyczasie ubić śmietankę i dodać do kremu cytrynowego. Krem wlać do ciasta na tartę.
Cukier i wodę trzeba podgrzać w garnku do 118 stopni. Ubijać białka i powoli wlewać do nich syrop cukrowy. Gotową bezę wyłożyć na tartę i podpiec 10 minut.
Mamy nadzieję, że ułatwiliśmy Ci poszukiwanie idealnych potraw na Sylwestra! Jednak jeśli wciąż czujesz niedosyt, sprawdź nasz dział Przepisy i znajdź interesującą Cię potrawę!