Chcąc świętować nadejście Nowego Roku w większym gronie w domu, trzeba liczyć się z nieuniknionym i długim szykowaniem imprezowego stołu. Jeśli wariant cateringu nie jest przez Ciebie brany pod uwagę, sprawdź naszą propozycję sylwestrowego menu! Znajdziesz w nim zarówno propozycje dla mięsożerców, jak i wegetarianów.

O najlepszych sylwestrowych przekąskach pisaliśmy w https://www.nawidelcu.pl/kulinarny-lifestyle/najlepsze-sylwestrowe-przystawki-i-przekaski/, więc dzisiaj dzielimy się tylko ciężką artylerią.

Coś na początek, czyli świąteczne sałatki

Sałatka Cezar

Składniki:

  • sałata rzymska
  • 200 g pomidorków cherry
  • 0.5 kg kurczaka
  • 100 g boczku w plastrach
  • 2 jajka
  • grzanki (lub chleb i oliwa z oliwek)
  • sól, pieprz
  • przyprawa do kurczaka

Sos:

  • 40 g anchois
  • 1 żółtko
  • parmezan
  • 0.5 łyżki majonezu
  • 1 łyżkę jogurtu naturalnego
  • pieprz

Przygotowanie:
Sałatę i pomidorki pokroić do miski. W międzyczasie ugotować jajka. Pokroić kurczaka i usmażyć go w ulubionych przyprawach, pod koniec wrzucając na patelnię boczek. Do miski dodać gotowego kurczaka, pokrojony boczek i jajka, a także grzanki. W przypadku braku gotowych grzanek, można usmażyć chleb na oliwie i dodać go do sałatki. Wszystkie składniki na sos zblendować i wlać do sałatki.

Sałatka z halloumi

Składniki:

  • roszponka
  • 200 g pomidorków cherry
  • 100 g halloumi
  • 1 mała cebula
  • 0.5 grejpfruta/pomarańczy
  • granat
  • miód
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Do miski dodać roszponkę, pokrojone w pół pomidorki. Dodać pokrojoną w piórka cebulę, ćwiartki grejpfruta lub pomarańczy i pestki granatu. Halloumi włożyć do folii aluminiowej, wcześniej polewając oliwą z oliwek i wysmażyć na patelni (folii nie usuwać). Kiedy ser będzie już miękki, zdjąć z ognia, pokroić na kawałki i dodać do pozostałych składników. Sałatkę polać miodem.

Święto dla żołądka, czyli potrawa główna

Pieczone bataty z łososiem

Składniki na 4 os:

  • 1 kg batatów
  • 0.5 kg łososia
  • masło
  • oliwa z oliwek
  • cytryna
  • rozmaryn
  • majeranek
  • bazylia
  • przyprawa do ryby

Przygotowanie:
Blaszkę do pieczenia wyścielić folią aluminiową i włączyć piekarnik na 200 stopni. Bataty pokroić na plasterki i wyłożyć na blaszce. Polać oliwą z oliwek, dodać ulubione przyprawy (my rekomendujemy połączenie bazylii i majeranku), sól, pieprz oraz rozmaryn. Łososia można piec w tym samym czasie, co bataty, ale warto włożyć go do osobnego naczynia lub owinąć folią. W foremce dodać kawałki masła i położyć łososia, przyprawiając go solą, pieprzem i innymi przyprawami. Na górę położyć kawałki cytryny. Piec około 15-20 minut. Jeśli po tym czasie bataty nie będą gotowe, wyjąć rybę z piekarnika, pozostawiając ziemniaki jeszcze na około 10 minut.

Włoska carbonara

Składniki na 4 os:

  • 400 g spaghetti
  • 8 żółtek
  • 300 g boczku pokrojonego w kostkę
  • parmezan
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:
Zagotować wodę na makaron i w momencie osiągnięcia temperatury wrzenia dodać sól i makaron do spaghetti. Gotować od 5 do 12 minut, zgodnie z zaleceniem producenta, cały czas mieszając. Wysmażyć boczek. Żółtka zmieszać z parmezanem (pamiętaj: parmezanu nigdy za wiele!). Makaron odcedzić i wymieszać z żółtkiem i boczkiem, dodać pieprz.

Coś na koniec, czyli deser​​

Tarta cytrynowa z bezą

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki
  • 120 g masła
  • 1 jajko
  • 60 g cukru pudru
  • 30 g mąki migdałowej (można zamienić na zwykłą)
  • skórka cytryny
  • sól

Krem cytrynowy:

  • 150 ml soku z cytryny
  • 3 jajka
  • 80 g cukru
  • 80 g masła
  • 4 g żelatyny + 20 ml wody
  • 70 ml śmietanki 30%

Beza:

  • 2 białka
  • 120 g cukru
  • 40 ml wody

Przygotowanie:
Zmieszać wszystkie suche składniki na ciasto i przesiać przez sito. Dodać pokrojone, zimne masło i jajko. Gotowe ciasto położyć między dwoma kawałkami papieru do pieczenia, rozwałkować i odłożyć do lodówki na 3-4 godziny. W międzyczasie przygotować krem cytrynowy: sok i skórkę z cytryny zagotować, dodać utarte jajka z cukrem. Masę doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając. Żelatynę rozpuścić w wodzie i razem z masłem dodać do masy cytrynowej. Odstawiać do lodówki na kilka godzin.

Gotowe ciasto wyjąć z lodówki i piec w 170 stopniach 15-20 min, dodając obciążenie (np. fasolę), żeby środek ciasta nie wyrósł. W międzyczasie ubić śmietankę i dodać do kremu cytrynowego. Krem wlać do ciasta na tartę.

Cukier i wodę trzeba podgrzać w garnku do 118 stopni. Ubijać białka i powoli wlewać do nich syrop cukrowy. Gotową bezę wyłożyć na tartę i podpiec 10 minut.

Mamy nadzieję, że ułatwiliśmy Ci poszukiwanie idealnych potraw na Sylwestra! Jednak jeśli wciąż czujesz niedosyt, sprawdź nasz dział Przepisy i znajdź interesującą Cię potrawę!