Co to za dzień, w którym od rana jesteśmy w szampańskim humorze, szykujemy wystrzałowe kreacje i na ostatnią chwilę rezerwujemy fryzjerów? Oczywiście, że Sylwester! Niezależnie od tego czy planujemy pójść na wystawny bal, czy zorganizujemy prywatkę w gronie najbliższych znajomych i tak czeka nas wybór menu.

Postanowiliśmy ułatwić Wam sprawę i wspólnie w redakcji wybraliśmy nasze ulubione przystawki i przekąski, które mogą umilić zabawę w tę niezwykłą noc! Tym razem bez przepisów, ponieważ są to bardzo proste dania, które każdy przygotowuje na swój niepowtarzalny sposób!

Przystawki i przekąski

Sałatka jarzynowa

Klasyk nad klasykami – hit każdej rodzinnej imprezki od imienin cioci Zdzisi, do złotych godów Mariusza i Anieli. Jedni ją kochają, drudzy nienawidzą, ale sałatka jarzynowa na stole po prostu musi być! Świetnie smakuje na grzance, świeżym chlebie lub po prostu samodzielnie, to znaczy w swojej czystej formie. To co – z jabłkiem czy bez?

Nachosy z różnymi dipami

Mimo tego, że wszyscy uwielbiamy zwykłe chipsy, to ich powszechność sprawia, że nie są odpowiednio wystrzałowe podczas takiej nocy. Co innego nachosy, które są wariacją meksykańskiej tortilli – to twarde, kukurydziane chrupki w kształcie trójkąta. Uwielbiane zarówno przez młodszych, jak i bardziej wiekowych imprezowiczów. Smakują wyśmienicie, gdy podamy je na ciepło w towarzystwie różnych dipów. Im więcej tym lepiej!

Galareta

Temat może i kontrowersyjny, ale jakże ważny w polskiej myśli kulinarnej! Niektórzy ją uwielbiają, drudzy uciekają w popłochu słysząc nazwę tej niezwykłej przystawki. Przez sposób przygotowania i użyte składniki właściwie zawsze smakuje odrobinę inaczej. Oczywiście kardynalnym błędem jest podanie jej bez octu! To właśnie ten składnik idealnie dopełnia niezwykły smak tego specjału! Nie zapomnijcie o nim, ponieważ to prosta droga do popsucia wieczoru!

Koreczki

Koreczki są idealnym rozwiązaniem dla wszystkich niezdecydowanych. Możemy iść do sklepu i zakupić kilka zupełnie niezwiązanych ze sobą produktów i bingo! Otrzymujemy materiał na różne rodzaje koreczków. Z wędliną, serem czy warzywami? No chyba, że wolicie z owocami, bo takie też da się zrobić. Tylko uwaga! Jednorazowe, plastikowe patyczki do koreczków są nieekologiczne, dlatego lepiej zainwestować w takie, które da się wykorzystać jeszcze raz!

Parówki w cieście

Teraz coś dla prawdziwych koneserów – parówki w cieście o delikatnym i wysublimowanym smaku, które zadowolą nawet najbardziej wymagających imprezowiczów. Szlachetny smak ciasta i aksamitna struktura parówki zapewniają niezwykłe doznania kulinarne. Gdy dodatkowo zainteresujecie się różnego rodzaju sosami, sami sobie przyznacie gwiazdkę Michelin (Nie wiecie czym one są? Sprawdźcie w naszym artykule).

Dania na ciepło na sylwestra

Bogracz tradycyjny

Bogracz to tradycyjne danie węgierskie. W skład potrawy wchodzą warzywa, m.in.różnokolorowa papryka, cebula, ziemniaki i dojrzałe pomidory, a także podsmażone mięso oraz wędzony boczek. Zupę podajemy z kluseczkami.

Flaki wołowe

Flaki wołowe to tradycyjna polska potrawa mięsna, która przygotowana jest z oczyszczonych fragmentów żołądka. Serwuje się je w formie gęstej zupy, ugotowanej na bulionie warzywnym wraz z koncentratem pomidorowym i słodką papryką. Ważnym składnikiem tego dania jest zasmażka do flaków, którą można przygotować na co najmniej kilka różnych sposobów.

Tarta ze szpinakiem i łososiem

Tarta ze szpinakiem i łososiem może być sycącym daniem głównym albo efektowną przekąską — wszystko zależy od tego, na jakie kawałki ją pokroisz.

Gołąbki bez zawijania z pieczarkami

Jest to szybsza wersja tradycyjnych gołąbków. Zamiast zawijać mięso z ryżem w liście kapusty, szatkujemy kapustę i łączymy ją z ryżem i mięsem. Z tak przygotowanej masy smażymy kotleciki i zapiekamy w piekarniku z sosem pomidorowym. Pyszne.

Ciasta i ciasteczka

Ciasto mleczna kanapka

Ciasto z kakaowym biszkoptem przełożone kremem na mleku ze śmietanką. Ciasto jest kremowe, puszyste, wilgotne, apetycznie wygląda i jest bardzo smaczne. Nie jest trudne w przygotowaniu, ważne jest, aby składniki na krem były w temperaturze pokojowej.

Kopiec kreta

Bardzo ładnie wyglądające i pyszne ciasto, które warto upiec na specjalne okazje takie jak sylwester.

Karpatka

Wyrób cukierniczy w postaci dwóch blatów ciasta przełożonych kremem russel, kremem półtłustym śmietankowym lub zwykłym budyniowym. Według podręczników do gastronomii dolny blat przyrządza się z ciasta kruchego a górny z ciasta parzonego. Podobnie definiują karpatkę słowniki języka polskiego.

Raffaello

Kokosowe ciasto na herbatnikach, bez pieczenia.

Cztery warstwy herbatników przełożone kremem budyniowym (z ugotowanego budyniu utartego z masłem), posypane wiórkami kokosowymi.

Mamy nadzieję, że ta lista prawdziwych tytanów polskiej branży gastronomicznej sprawi, że Wasza noc sylwestrowa będzie równie wspaniała, co nasza zabawa przy pisaniu tego artykułu. Dzisiaj każdy może sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa i dobrej zabawy! Do przeczytania w Nowym Roku!

Mamy nadzieję, że ta krótka lista prawdziwych tytanów polskiej branży gastronomicznej sprawi, że Wasza noc sylwestrowa będzie równie wspaniała, co nasza zabawa przy pisaniu tego artykułu. Dzisiaj każdy może sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa i dobrej zabawy! Do przeczytania w Nowym Roku!