Co to za dzień, w którym od rana jesteśmy w szampańskim humorze, szykujemy wystrzałowe kreacje i na ostatnią chwilę rezerwujemy fryzjerów? Oczywiście, że Sylwester! Niezależnie od tego czy planujemy pójść na wystawny bal, czy zorganizujemy prywatkę w gronie najbliższych znajomych i tak czeka nas wybór menu.

Postanowiliśmy ułatwić Wam sprawę i wspólnie w redakcji wybraliśmy nasze ulubione przystawki i przekąski, które mogą umilić zabawę w tę niezwykłą noc! Tym razem bez przepisów, ponieważ są to bardzo proste dania, które każdy przygotowuje na swój niepowtarzalny sposób!

Sałatka jarzynowa

Klasyk nad klasykami – hit każdej rodzinnej imprezki od imienin cioci Zdzisi, do złotych godów Mariusza i Anieli. Jedni ją kochają, drudzy nienawidzą, ale sałatka jarzynowa na stole po prostu musi być! Świetnie smakuje na grzance, świeżym chlebie lub po prostu samodzielnie, to znaczy w swojej czystej formie. To co – z jabłkiem czy bez?

Nachosy z różnymi dipami

Mimo tego, że wszyscy uwielbiamy zwykłe chipsy, to ich powszechność sprawia, że nie są odpowiednio wystrzałowe podczas takiej nocy. Co innego nachosy, które są wariacją meksykańskiej tortilli – to twarde, kukurydziane chrupki w kształcie trójkąta. Uwielbiane zarówno przez młodszych, jak i bardziej wiekowych imprezowiczów. Smakują wyśmienicie, gdy podamy je na ciepło w towarzystwie różnych dipów. Im więcej tym lepiej!

Galareta

Temat może i kontrowersyjny, ale jakże ważny w polskiej myśli kulinarnej! Niektórzy ją uwielbiają, drudzy uciekają w popłochu słysząc nazwę tej niezwykłej przystawki. Przez sposób przygotowania i użyte składniki właściwie zawsze smakuje odrobinę inaczej. Oczywiście kardynalnym błędem jest podanie jej bez octu! To właśnie ten składnik idealnie dopełnia niezwykły smak tego specjału! Nie zapomnijcie o nim, ponieważ to prosta droga do popsucia wieczoru!

Koreczki

Koreczki są idealnym rozwiązaniem dla wszystkich niezdecydowanych. Możemy iść do sklepu i zakupić kilka zupełnie niezwiązanych ze sobą produktów i bingo! Otrzymujemy materiał na różne rodzaje koreczków. Z wędliną, serem czy warzywami? No chyba, że wolicie z owocami, bo takie też da się zrobić. Tylko uwaga! Jednorazowe, plastikowe patyczki do koreczków są nieekologiczne, dlatego lepiej zainwestować w takie, które da się wykorzystać jeszcze raz!

Parówki w cieście

Teraz coś dla prawdziwych koneserów – parówki w cieście o delikatnym i wysublimowanym smaku, które zadowolą nawet najbardziej wymagających imprezowiczów. Szlachetny smak ciasta i aksamitna struktura parówki zapewniają niezwykłe doznania kulinarne. Gdy dodatkowo zainteresujecie się różnego rodzaju sosami, sami sobie przyznacie gwiazdkę Michelin (Nie wiecie czym one są? Sprawdźcie w naszym artykule).

Mamy nadzieję, że ta krótka lista prawdziwych tytanów polskiej branży gastronomicznej sprawi, że Wasza noc sylwestrowa będzie równie wspaniała, co nasza zabawa przy pisaniu tego artykułu. Dzisiaj każdy może sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa i dobrej zabawy! Do przeczytania w Nowym Roku!