Całkiem możliwe, że jako prawdziwi gastromaniacy, zauważyliście już, że świat restauracyjny wyjątkowo lubuje się w różnorakich rankingach. Najlepsza restauracja w Polsce, najlepsza pizza w Europie, najbardziej wyjątkowy wystrój i tak dalej... Pośród tych wszystkich list o mniejszym lub większym znaczeniu, są też wyróżnienia wyjątkowo prestiżowe - prawdopodobnie najbardziej znanymi z nich są gwiazdki Michelin.

Pomimo swojego kultowego statusu, jaki posiadają w restauracyjnym świecie gwiazdki Michelin, wydają się być dosyć enigmatyczne dla przeciętnego zjadacza chleba. Dlatego przychodzimy Wam z pomocą i wyjaśniamy, o co w tym wszystkim chodzi i dlaczego gwiazdki prawie zawsze wiążą się z wyjątkową ekskluzywnością!

Czym są gwiazdki Michelin?

Historia tego kulinarnego wyróżnienia sięga… 1926 roku! To właśnie wtedy Michelin, francuskie przedsiębiorstwo produkujące opony, po raz pierwszy użyło w swoim przewodniku gwiazdki do oznaczenia restauracji z dobrym jedzeniem. Do końca lat 30’ powstała znana nam dzisiaj trzystopniowa skala. Oryginalne znaczenie poszczególnych ocen było następujące:

  • 1 gwiazdka – lokal godny uwagi
  • 2 gwiazdki – lokal warty odwiedzenia
  • 3 gwiazdki – lokal obowiązkowy do odwiedzenia

Czerwone przewodniki Michelin zyskiwały na znaczeniu nie tylko wśród zmotoryzowanych turystów (właśnie takie było oryginalne przeznaczenie publikacji), ale również w kręgach gastronomicznych. Takie wyróżnienie stało się gwarantem wysokiej jakości i niesamowitych doznań kulinarnych, dlatego też dziś, niemal zawsze gwiazdki Michelin wiążą się z lokalami iście ekskluzywnymi, raczej niedostępnymi dla wszystkich.

Jak zdobyć gwiazdkę Michelin?

Miejsca na tej prestiżowej liście – wbrew plotkom – nie da się kupić. Można ją uzyskać jedynie przez serwowanie niezwykłych potraw, które docenią recenzenci. Nowa edycja przewodnika ukazuje się co roku, więc możliwe jest zarówno zdobycie, jak i utracenie tego wyróżnienia. 

Restauracje, które posiadają już gwiazdki lub dopiero się o nie ubiegają, co jakiś czas są odwiedzane przez tzw. „tajemniczych klientów”. To recenzenci związani z przewodnikiem, którzy z oczywistych względów, ukrywają swój zawód i intencje. Daje to pewność, że taki klient nie zostanie wyjątkowo potraktowany. Dodatkowo, gwiazdki mogą otrzymać tylko restauracje w konkretnych krajach i w konkretnych miastach. W Polsce tylko lokale z Warszawy i Krakowa mają szansę na to wyróżnienie. I tak się składa, że dwóm restauracjom udało się je zdobyć!

Gwiazdki Michelin w Polsce

Pierwsza restauracja, która znalazła się w światowej, kulinarnej ekstraklasie to warszawskie Atelier Amaro. Założone i prowadzone przez Wojciecha Modesta Amaro, który szerszej publiczności znany jest z programów kulinarnych, takich jak Top Chef i Hell’s Kitchen. Piekielna Kuchnia. Atelier swoją gwiazdkę uzyskało w 2013 roku i utrzymuje ją aż do dzisiaj. Hasło przewodnie pracowni kulinarnej brzmi: „Natura spotyka się z nauką”. Serwuje się tam niezwykłe, współczesne wariację, których bazą jest kuchnia polska. Każde danie nazywane jest tam „momentem” i tworzone jest tak, by być prawdziwym przeżyciem.

Drugiej polskiej restauracji nagrodzonej gwiazdką Michelin doczekaliśmy się w 2016 roku. Warszawskie SENSES zostało założone przez Andrea Camastra i podobnie jak Atelier, stara się na nowo odkrywać i definiować kuchnię polską. Menu jest oczywiście sezonowe, a szef kuchni obiecuje, że każda kolacja będzie doznaniem, które poruszy wszystkie pięć zmysłów.

Mamy nadzieję, że wiecie już, o co chodzi z tymi całymi gwiazdkami! To oczywiście temat rzeka (restauracji nagrodzonych gwiazdkami jest ponad dwa tysiące i są rozrzucone po całym świecie!), ale taka pigułka informacji powinna wystarczyć, by poczuć się pewniej podczas każdej kulinarnej dyskusji. No i by wiedzieć, że warto chociaż raz w życiu wybrać się do tak wyróżnionej restauracji!