Ile razy zastanawiałeś się, jaki obowiązuje savoir vivre w restauracji? Jak powinien zachować się gość, kelner, a może nawet szef kuchni?

Wiele osób do tej pory obawia się popełnienia faux pas lub główkuje, co można, a czego nie powinno się robić. Na ratunek tym wszystkim zmartwieniom przychodzimy z dzisiejszym artykułem. Zostań dalej! 😉

Podstawowe zasady savoir vivre

Jeśli chodzi o odpowiedni ubiór, warto, aby dopasować go do miejsca, w które się wybiera. Na przykład, zmierzając na śniadanie w okolicznym lokalu, raczej nie przygotujemy się jak na wieczorną, nastrojową kolację. Jednak pewne normy ,,obowiązują’’. Przede wszystkim musimy pamiętać, że restauracja to miejsce publiczne. Co się za tym kryje? Będą tam też inni goście. Aby zachować odpowiedni szacunek wobec osób przebywających tam w tym samym momencie oraz do miejsca samego w sobie, wypada dostosować stylizację do klimatu i zasad, jakie tam panują.

Kolejnym aspektem, dotyczącym zarówno kobiet, jak i mężczyzn, jest umiejscowienie torebki bądź aktówki. Według zasad absolutnie nie powinna wisieć na krześle, na którym siedzimy! Najlepszym umiejscowieniem dla niej będzie pobliski mebel lub umieszczenie jej na kolanach i nakrycie specjalną serwetką.

Jeśli chodzi o savoir vivre w restauracji, sztućce są także ważnym czynnikiem. W przypadku potraw makaronowych, warzyw czy krokietów powinniśmy używać widelca w prawej dłoni, a w przypadku dań mięsnych — pokroić je nożem. Łyżką spożywamy potrawy płynne bądź je wypijamy, a palcami tylko i wyłącznie pieczywo lub cienkie plastry szynki.

Podczas kolacji w lokalu i spożywania wina, aby prawidłowo trzymać lampkę, należy złapać ją za nóżkę, nigdy nie za czaszę! Wynika to z tego, że pozycja ta ogranicza ogrzewanie wina dłońmi i nadaje mu lepszy smak.

A co w przypadku savoir vivre kelnera w restauracji? Powinien on zadbać o odpowiedni wygląd, tak samo, jak przebywający na miejscu goście. Ponadto oprócz podstawowej wiedzy, takiej jak znajomość aktualnego menu, sali i konkretnej obsługi, powinien zawsze przywitać przychodniów, wskazać odpowiedni stolik oraz zaprowadzić do niego, następnie podać kartę i zaproponować z niej kilka pozycji, po czym zebrać zamówienie. Zarówno napoje, jak i posiłki powinny zostać zaserwowane najpierw kobiecie, a następnie mężczyźnie. Z kolei w trakcie spożywania kilku potraw, kelner powinien zebrać brudne naczynia, tak aby nie przeszkadzały gościom w dalszej konsumpcji.

Zarówno kelner, jak i gość powinien wykazywać się nienaganną kulturą osobistą i przestrzegać odpowiednich manier. Nie powinno korzystać się z telefonów komórkowych podczas pobytu w lokalu, jednak jeśli oczekujemy na ważne połączenie, możemy przeprosić i odejść od stołu, aby je odebrać.

Mamy nadzieję, że po tym wpisie nie będziesz miał wątpliwości co do podstawowych zasad obowiązujących w restauracji. To tylko ich mała część, jednak gorąco namawiamy do zaznajomienia się z resztą, które warto choć raz przeczytać 😉