Fasolka po bretońsku to idealna propozycja na smaczną i prostą kolację, ale też przekąskę po ciężkim dniu poza domem. Niektóre osoby spożywają ją w porze obiadowej, ale jest to uzależnione od indywidualnych preferencji domowników. Fasolkę po bretońsku można przygotować na kilka różnych sposobów, zależnie od dodawanych składników czy też przypraw, ale na szczególne uznanie zasługuje tradycyjny przepis na pyszną fasolkę po bretońsku, po który można sięgnąć praktycznie w każdym domu.

Na samym początku wypadałoby zastanowić się nad jedną podstawową kwestią, a mianowicie – jakie składniki będą potrzebne do przygotowania smacznej i aromatycznej fasolki po bretońsku? W tej grupie znajdują się przede wszystkim:

Fasolka po bretońsku - jakie składniki będą potrzebne?

Składniki:

Czas przygotowania

minut

Liczba osób

Jak zrobić pyszną fasolkę po bretońsku krok po kroku? Przydatne wskazówki

Fasolka po bretońsku nie jest zbyt skomplikowaną do przygotowania potrawą, dlatego też z jej przyrządzeniem powinny sobie poradzić nawet te osoby, które nie gotują na co dzień. Wystarczy dostosować się do kilku podstawowych zasad, aby mieć pewność, że danie okaże się smaczne i zasmakuje domownikom lub zaproszonym gościom. Oto, jak należy przygotować fasolkę po bretońsku krok po kroku:

  • dokładnie wypłukać fasolę i pozostawić ją w zimnej wodzie (minimum 2 litry) na całą noc – dzięki temu stanie się miękka,
  • gotować fasolę w tej samej wodzie, w której znajdowała się przez noc + dodać odrobinę soli i bulion,
  • pokroić w kostkę boczek, cebulę oraz kiełbasę oraz lekko je podsmażyć na oleju lub oliwie, a następnie dodać do fasoli,
  • gdy fasola będzie już całkowicie miękka, dodać do niej koncentrat pomidorowy i ulubione przyprawy,
  • jeśli zajdzie taka konieczność przygotować zasmażkę z mąki oraz śmietany i dodać ją do fasolki – nastąpi zagęszczenie potrawy,
  • danie pozostanie już tylko doprawić.

Fasolka po bretońsku gotowa! Jak widać jest to banalnie proste, dlatego też wcale nie trzeba mieć dużo czasu, aby przygotować to pyszne, proste i uniwersalne danie. Co najważniejsze, ta potrawa z pewnością zachwyci nie tylko dorosłych smakoszy, ale też dzieci i młodzież.

Fasolka po bretońsku - co za nią przemawia? Na jakie okazje podawać?

Fasolka po bretońsku pasuje praktycznie na każdą okazję. Można ją podawać na obiad, kolację czy też w formie przekąski. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zaserwować ją zaproszonym gościom, np. wtedy, gdy dawno się z nimi nie widziało i chce się z nimi posiedzieć w miłej atmosferze przy wspólnym stole. Fasolka po bretońsku łączy w sobie wiele zalet, ponieważ jest nie tylko smaczna i uniwersalna, ale też prosta w przygotowaniu. To idealna alternatywa obiadowa dla tradycyjnych dań mięsnych z kuchni polskiej, które przygotowuje się przez długie godziny. Potrawa z pewnością zasmakuje każdej osobie, która choć raz jej spróbuje.