W piekarniach są dostępne najróżniejsze rodzaje chleba i wiele z nich smakuje świetnie, ale tylko domowy wypiek to gwarancja najwyższej jakości. Poza tym przyjemnie czuć jego zapach roznoszący się po całym domu. Świeży bochenek smakuje znakomicie z najprostszymi produktami takimi jak ser, wędlina i pomidor. Namawiamy do wypróbowania naszych przepisów na domowy chleb!

Dlaczego warto upiec domowy chleb?

Podobno to Egipcjanie około 1000 r. p.n.e. jako pierwsi zaczęli wypiekać chleb na drożdżach pozyskanych z fermentacji jęczmienia. Pierwsi Słowianie spożywali tzw. wychopień, który przygotowywali na rozgrzanych kamieniach. Dziś wychopień jest znany jako podpłomyk, czyli prosty placek z mąki pszennej, wody oraz soli. Można dodać zioła, aby coś zwykłego zamieniło się w smaczną przekąskę. Współczesne bochenki chleba różnią się od tych z pradawnych czasów. Chociaż wiele prac piekarskich wykonuje się w ręczny tradycyjny sposób, często do pieczywa dodaje się ulepszacze i konserwanty.

Warto upiec własny chleb właśnie dlatego, aby zyskać pewność, że nie zawiera emulgatorów ani innych sztucznych substancji, które są szkodliwe dla zdrowia. Zyskasz też pewność, że jest pełen wartościowych składników odżywczych. Świetnymi dodatkami są kminek oraz czarnuszka, ale można też sięgnąć po sezam, pestki dyni albo nasiona słonecznika, a nawet orzechy. Samodzielne robienie pieczywa okazuje się też tańsze niż zakup gotowego. Nie trzeba spędzać całego dnia w kuchni, aby cieszyć się świeżymi kromkami z chrupiącą skórką. Istnieje wiele przepisów na pyszne chleby, które łatwo przygotować. Spróbuj jednej z naszych propozycji.

Chleb pełnoziarnisty z miodem

Na przygotowanie pełnoziarnistego chleba z miodem będziesz potrzebować ok. 40 minut. To świetna propozycja dla wszystkich osób, które chcą się dobrze odżywiać. Wszystkie informacje potrzebne do jego wykonania znajdziesz na stronie https://uwielbiam.pl/przepis/pelnoziarnisty-chleb-z-miodem. W pierwszej kolejności przygotuj zaczyn z drożdży. W tym celu pokrusz drożdże i umieść je w misce. Następnie wlej ¼ szklanki ciepłej wody. Dodaj cukier. Wszystko wymieszaj i odstaw, aż wyrośnie. Do drugiej miski wsyp mąkę pszenną oraz pełnoziarnistą i przelej do niej przygotowany zaczyn, a także dodaj wodę, miód oraz sól. Z wymieszanych składników wyrób ciasto. Powinno być elastyczne. Zostaw je na godzinę do wyrośnięcia. Nie zapomnij przykryć ściereczką. Po jej zdjęciu jeszcze raz wyrób ciasto, a potem włóż do foremki. Ponownie pozostaw do wyrośnięcia, przykrywając ściereczką. Potem natnij ciasto ostrym nożem i włóż je do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 25 minut w temperaturze 190-200°C.  Lekko miodowy smak chleba sprawi, że będziesz chętnie do niego wracał. Smakuje świetnie z różnymi dodatkami i czasem warto zrobić kanapki na słodko. Posmaruj je miodem i posyp na przykład pestkami słonecznika albo skorzystaj z dowolnego dżemu.

Prosty chleb z garnka

Miękki w środku i chrupiący na zewnątrz – taki właśnie jest chleb z garnka: https://uwielbiam.pl/przepis/prosty-chleb-z-garnka. Nie musisz nawet posiadać foremki do pieczenia, aby przygotować to pieczywo. Wystarczy żeliwny garnek albo naczynie żaroodporne. Przygotowanie ciasta zacznij od przesiania mąki i dodania do niej soli oraz drożdży. Dolej wodę i wymieszaj. Przykryj folią, a następnie odstaw na noc. Następnego dnia wyrób ciasto. Ukształtuj bochenek. Weź miskę i wyłóż ją ściereczką. Umieść tam ciasto, przykryj i odstaw na ok. 2 godziny. Wstaw garnek lub naczynie żaroodporne do zimnego piekarnika, a potem nagrzej go do 230°C. Dopiero wtedy przełóż do niego wyrośnięte ciasto. Przykryj pokrywką i piecz 30 minut. Zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika przestudź chleb. Doskonale smakuje z różnego rodzaju pastami warzywnymi.

Przygotowanie chleba polega przede wszystkim na dodaniu składników w odpowiednich proporcjach i wymieszaniu ich. Czasem trzeba uzbroić się w cierpliwość, aby ciasto mogło spokojnie wyrosnąć, zanim zostanie włożone do piekarnika, ale jego wykonanie jest o wiele prostsze, niż się wydaje.