Jeśli zapytamy przeciętnego Polaka, jaki gatunek mięsa jest jego ulubionym, to najprawdopodobniej usłyszymy, że jest to wieprzowina. Cenimy ją za smak i za wielość sposobów, na które może zostać przygotowana.

Zazwyczaj dania przyrządzamy z różnych rodzajów wieprzowiny, które różnią się smakiem i fakturą. Dzisiaj powiemy Wam trochę o wyjątkowo pysznym kawałku – polędwicy!

Czym jest polędwica wieprzowa?

Polędwica jest częścią tylnej półtuszy wieprzowej. Jest długa i wąska – tak naprawdę to mięsień biegnący wzdłuż grzbietu zwierzęcia. Ten rodzaj mięsa ma swoich fanów i… tych, którzy jeszcze nie mieli okazji jej spróbować. Polędwiczka nie jest “prosta w obsłudze” – trzeba dokładnie wiedzieć, w jaki sposób ją przygotować, jak długo piec, by była idealna i przede wszystkim, z jakim sosem ją podać! Bez niego nawet wybitnie przygotowany kawałek mięsa może wydawać się odrobinę za suchy. Z jakim sosem polecamy serwować polędwiczki wieprzowe?

Sos grzybowy

Grzyby są prawdziwym skarbem polskich lasów. Przez zmiany klimatyczne niestety jest nam trudno przewidzieć moment, w którym będą się pojawiać, ale gdy już się to stanie, warto wykorzystać okazję i zrobić zapasy na cały rok! Grzyby leśne wydobywają z mięsa to, co najlepsze, a w połączeniu np. ze śmietaną, tworzą niezwykłą kompozycję smakową. To opcja bardzo bezpieczna, którą zachwyci się zdecydowana większość osób, gdy podamy im nasze danie.

Sosy pieczeniowe

Tradycyjny ciemny lub jasny sos pieczeniowy jest klasycznym wyborem wielu z nas. Angielski “gravy” to pomysł dla tych, którzy cenią sobie wyjątkowo mięsny posmak. Ten sos jest przecież stworzony do tego, by podkreślić to, co wypłynęło z polędwiczki podczas gotowania czy duszenia. Co powinniśmy zrobić, by otrzymać właściwą konsystencję? Wystarczy dodać do niego trochę przypraw (np. pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy, owoc jałowca), mąkę i gotowe! Wśród dzieci “gravy” wywołuje często podejrzliwość i trzeba je zachęcić do spróbowania, a gdy ta trudna sztuka się uda, to są one zachwycone!

Sosy dla odważnych

Czasami warto puścić wodze fantazji! Polędwica to świetne mięso i można zestawić je z naprawdę niezwykłymi smakami. Słyszeliście kiedyś o sosie cytrynowo-kaparowym? A może zaciekawi Was taki, który opiera się na musztardzie i cebulce? Tak naprawdę mamy niezliczoną ilość kombinacji i wybór odpowiedniego dodatku, który podkreśli smak naszej polędwiczki wieprzowej, zależy tylko naszej wyobraźni oraz umiejętności kulinarnych.

To co? Noże i widelce w dłoń! Wybierzcie idealny sos dla siebie i przygotujcie dla siebie oraz najbliższych prawdziwą ucztę!