Jeśli zapytamy przeciętnego Polaka, jaki gatunek mięsa jest jego ulubionym, to najprawdopodobniej usłyszymy, że jest to wieprzowina. Cenimy ją za smak i za wielość sposobów, na które może zostać przygotowana. W tym artykule skupiamy się na konkretnym rodzaju mięsa – polędwiczce. Zastanawiacie się, jaki sos do polędwiczek wybrać? Czytajcie dalej! Tego dowiecie się w dalszej części artykułu.

Zazwyczaj dania przyrządzamy z różnych rodzajów wieprzowiny, które różnią się smakiem i fakturą. Kuchnia polska dobrze zna kotlet schabowy, który należy prawdopodobnie do jednego z najbardziej tradycyjnych dań tego kraju. Podobnie jak boczek, szynka i mielone – krótko mówiąc wieprzowina jest wszechobecna w standardowych, dobrze nam znanych potrawach kuchni polskiej. Tym razem powiemy Wam trochę więcej o wyjątkowo pysznym kawałku – polędwicy!

Czym jest polędwica wieprzowa?

Polędwica jest częścią tylnej półtuszy wieprzowej. Jest długa i wąska – tak naprawdę to mięsień biegnący wzdłuż grzbietu zwierzęcia. Ten rodzaj mięsa ma swoich fanów i… tych, którzy jeszcze nie mieli okazji jej spróbować. Polędwiczka nie jest “prosta w obsłudze” – trzeba dokładnie wiedzieć, w jaki sposób ją przygotować, jak długo piec, by była idealna i przede wszystkim, z jakim sosem dobrze smakuje! Bez tego nawet wybitnie przygotowany kawałek mięsa może wydawać się odrobinę za suchy lub nawet jałowy. Jednak gwarantujemy, iż opłaca się nieco przyłożyć do przygotowania tego dania – goście raz posmakują i pokochają ten smak na zawsze! Mamy kilka faworytów, jeśli chodzi o dodatki do mięsa. Jaki sos do polędwiczki wieprzowej najbardziej polecamy?

Sos grzybowy

Grzyby są prawdziwym skarbem polskich lasów. Przez zmiany klimatyczne niestety trudno przewidzieć dokładny okres grzybobrania, ale gdy już się to stanie, warto wykorzystać okazję i zrobić zapasy na cały rok! Grzyby leśne wydobywają z mięsa to, co najlepsze, a w połączeniu np. ze śmietaną (do grzybów polecamy słodką!), tworzą niezwykłą kompozycję smakową. To opcja bardzo bezpieczna – z pewnością przypadnie do gustu zdecydowanej większości osób.

Sosy pieczeniowe

Tradycyjny ciemny lub jasny sos pieczeniowy jest klasycznym wyborem wielu z nas. Angielski “gravy” to pomysł dla tych, którzy cenią sobie wyjątkowo mięsny posmak. Ten sos jest przecież stworzony do tego, by podkreślić to, co wypłynęło z polędwiczki podczas gotowania czy duszenia. Co powinniśmy zrobić, by otrzymać właściwą konsystencję? Wystarczy dodać do niego trochę przypraw (np. pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy, owoc jałowca), mąkę i gotowe! Wśród dzieci “gravy” wywołuje często podejrzliwość i trzeba je zachęcić do spróbowania, ale gdy już się to uda, są zachwycone!

Niebanalny sos musztardowo-miodowy do polędwiczki

Idealny sos do polędwiczki wieprzowej? Miodowo-musztardowy! Ta propozycja jest nieco bardziej zmysłowa i niebanalna. Połączenie miodu i musztardy zrównoważy doznania, podkreślając jednocześnie aromat polędwiczki. W skład sosu poza wspomnianymi produktami wchodzą dodatkowo: prażone orzechy (mogą być pistacjowe), suszone pomidory, przesmażona cebula. Całość okraszona jest skórką z cytryny. Taki sos należy chwilę podgotować. Tylko tyle i aż tyle!

Sosy dla odważnych

Poprzednie pozycje są mimo wszystko zbyt oklepane? Czasami warto puścić wodze fantazji! Polędwica to świetne mięso i można zestawić je z naprawdę niezwykłymi smakami. Słyszeliście kiedyś o sosie cytrynowo-kaparowym? A może zaciekawi Was taki, który opiera się na musztardzie i cebulce? Tak naprawdę mamy niezliczoną ilość kombinacji i wyboru odpowiedniego dodatku, który podkreśli smak naszej polędwiczki wieprzowej – sporo zależy od naszej wyobraźni oraz umiejętności kulinarnych.

Polędwiczka odpowiednio przyrządzona to gwarancja ciekawego smaku i aromatu, który można ograć na bardzo wiele sposobów. Propozycje sosów dobraliśmy bardzo starannie, z uwzględnieniem wszelkich walorów smakowych tak, aby zaprezentować szerokie pole do popisu. Mamy nadzieję, że wybraliście już swoją opcję numer 1! To co? Noże i widelce w dłoń! Wybierzcie Waszym zdaniem idealny sos do polędwiczek i przygotujcie dla siebie oraz najbliższych prawdziwą ucztę!