Do niedawna smakosze win odżegnywali się od słodkich trunków. Dziś to się jednak zmienia i słodkie wino zajmuje należne mu miejsce.

Wybór jest mniejszy niż w przypadku wytrawnych, ale na tyle duży, że znaleźć dobre wino naprawdę jest dziś dość łatwo. Oto kilka naszych ulubionych propozycji.

Fragolino Fiorelli Rosso

Jest to słodkie czerwone wino, które wyróżnia się wysoką zawartością cukru resztkowego i bardzo wyraźnym bukietem czerwonych owoców. Także w smaku dominują owoce – to wino ciężkie w tym sensie, że kwasowość jest tu bardzo delikatnie wyczuwalna w tle. Jest to zatem przykład wyśmienitego wina deserowego. Pije się je przyjemnie – nie wymaga ono wielkiej wprawy w degustacji, po prostu cieszy z każdym razem.

Sprawdź ofertę naszego sklepu Winolubni.pl i znajdź wino idealne dla siebie!

Produkuje się je z niezbyt znanego szczepu Isabella. Jego ocena przez znawców jest przeciętna, ale tylko dlatego, że na świecie wciąż wyżej ceni się owoce winorośli, które zachowują wyraźną kwasowość. Ten szczep jest jej niemal pozbawiony, przez co świetnie sprawdza się przy produkcji słodkich win. Na pewno warto się tym trunkiem zainteresować ze względu na jego wybitnie owocowy charakter.

Dolce Novella Monteverdi

To również wino słodkie czerwone. Uwodzi kolorem i truskawkowym smakiem – zawdzięcza go dodatkowi soku z truskawek. I znów – czerwone słodkie wina zwykle oceniane są dość surowo, to natomiast jest lekkie, typowo deserowe i ma niezaprzeczalny urok. Czy jest trudne w degustacji? Nie, i to jego potężna zaleta. Miało być łatwe i naszym zdaniem stanowi wyśmienitą odpowiedź na potrzeby tych osób, które cenią dobre wino słodkie, ale chcą po prostu potraktować je jako deser lub dodatek do deseru, niekoniecznie angażując się w długie dywagacje o charakterze trunku.

Wino czerwone z dodatkiem soku ma praktycznie niewyczuwalną kwasowość. Dodany sok zwiększa też zawartość cukru i całość nabiera nietypowego charakteru, w którym gubią się nie tylko specyficzne nuty ostrawych winogron, ale też niezbyt przez niektórych lubiany aromat alkoholu.

Gia Moscato Bianco

Wina słodkie białe powstają z delikatnych winogron. Jednym z nich jest Moscato – używane do produkcji najlepszych białych win na świecie. Inaczej niż wino czerwone, słodkie białe nie musi być przesadnie owocowe – w jego przypadku chodzi przede wszystkim o to, żeby pozbyć się wyraźnej kwasowości. W przypadku Gia Moscato Bianco udało się to doskonale – wino pozostało rześkie, ale stało się przyjemne i łatwe w odbiorze.

Nie jest to jednak wino deserowe – najlepiej smakuje jako zwieńczenie potraw jarskich. Słodkie wino wydobywa słodycz owoców i stanowi tło dla nawet dość wyrazistych jarzyn, więc takie wina można wykorzystać na milion sposobów, odkrywając za każdym razem jakieś inne ich aspekty.

Nie szukaj daleko: nasz sklep ma najlepsze białe wina

Wszystkie wspomniane wyżej słodkie wina możesz kupić w naszym sklepie. Mamy ich jednak znacznie więcej, więc jeśli zasmakują Ci one bardziej, to możesz kupić też inne. Zadbaliśmy o to, żeby każdy wybór był dobry – u nas nie znajdziesz słabych win, wszystkich warto spróbować. Zapraszamy do sklepu Winolubni.pl.