Każdy zakątek na tym świecie posiada swoją kuchnię, która charakteryzuje się różnymi specjałami. W Polsce przeważa duża ilość dań mącznych oraz duża ilość różnego rodzaju zup. Polska kuchnia jest stosunkowo ciężka. Jednak dzisiaj nie o kuchni polskiej a tajskiej.
Kuchnia tajska jest kolorowa, aromatyczna i różnorodna. Stosuje się w niej ogromną ilość przypraw. Potrawy mają niską zawartość węglowodanów, przez co kuchnia ta uznawana jest za jedną ze zdrowszych. Łączy ze sobą pięć podstawowych smaków, czyli: gorzki, słodki, słony, ostry i kwaśny.
W kuchni tajskiej dania najczęściej przyrządza się poprzez grillowanie, gotowanie i smażenie. Rzadko spotkamy w niej potrawy pieczone. W kuchni tajskiej ogromną rolę odgrywa ryż – ma on wręcz znaczenie religijne, symbolizuje bogactwo, szczęście oraz zdrowie. Podobnie makaron odgrywa dużą rolę w kuchni tajskiej. Te dwie rzeczy są zamiennikiem chleba i ziemniaków w kuchni europejskiej.
W kuchni tajskiej bardzo często wykorzystuje się kokosy w różnej postaci na przykład: wody kokosowej, mleka kokosowego, cukru kokosowego, oleju kokosowego oraz wiórków kokosowych. Równie często w potrawach tajskich spotkamy trawę cytrynową, kolendrę, sos sojowy, rybny albo ostrygowy, liście limonki, bazylię, tofu, imbir, curry i czosnek. Oczywiście, od kiedy Tajowie poznali chili, ich kuchnia należy do jednej z najbardziej pikantnych kuchni świata.
Ryż i sos podaje się w osobnych naczyniach. Najczęściej z ryżu formuje się dłonią kulki, które potem macza się w sosie wedle uznania. Makaron je się pałeczkami, a do pozostałych dań przy talerzu znajdziemy łyżki i widelce. Należy jednak pamiętać, że jedzenie widelcem jest niedopuszczalne. Służy on jedynie do nakładania poszczególnych składników na łyżkę. W Tajlandii nie stosuje się w ogóle noża. Potrawy są tak przygotowane, że nie trzeba go używać.
Najpopularniejsze dania tajskiej kuchni:
pad thai – smażony makaron ryżowy z rybą, orzeszkami ziemnymi, sosem rybnym, cukrem kokosowym, sokiem z limonki, dymką i kiełkami fasoli mung,
tajskie curry – danie przygotowane na bazie warzyw, mięsa, ryb albo krewetek w połączeniu z sosami, ziołami i ostrymi przyprawami,
kurczak satay – grillowana pierś z kurczaka uformowana na kształt szaszłyka,
tom yam – zupa przygotowana na bulionie i mleku kokosowym, uzupełniona o takie dodatki jak kurczak albo krewetki, grzyby tam yam, galangal, chili, trawa cytrynowa, liście limonki kafir, czerwona albo zielona pasta curry, a także kolendra,
bami – makaron podawany z mięsem, krewetkami i warzywami, takimi jak por, cebula, czosnek i papryka. Do potrawy dodaje się również jajecznicę, którą kroi się wcześniej w paski,
massaman curry – curry podawane z ziemniakami, anyżem, cynamonem i kardamonem,
pad see ew – smażony makaron z chili i tajską bazylią,
muu sate – szaszłyki wieprzowe w towarzystwie sosu orzechowego i sałatki z ogórkami marynowanymi w occie i cebulą dymką,
thai fish cakes – placuszki rybne albo krabowe z ostrym sosem,
mango sticky rice – ugotowany ryż podawany z kokosową śmietanką i kawałkami świeżego mango.
Jedliście, któreś z tych dań?
Jeśli nie, to koniecznie musicie spróbować tej wyjątkowej kuchni, pełnej smaków, aromatów i kolorów. Dodatkowo w Tajlandii sposób podania dania jest bardzo istotny, dlatego można się spotkać z dekoracjami talerza w postaci kolorowych kwiatów lub rzeźbionych owoców i warzyw.