W jakich krajach produkuje się najwięcej wina? Najwięcej wina pochodzi z Włoch (54,8 mln hl), Francji (49,1 mln hl) i Hiszpanii (44,4 mln hl). Ogromną ilość wina eksportuje się też ze Stanów Zjednoczonych (23,9 mln hl), Argentyny (14,5 mln hl), a także Chile (12,9 mln hl).

Najwięksi producenci wina na świecie

Jednak regiony, w których produkuje się najwięcej wina niekoniecznie przekładają się na najbardziej dochodowe winiarskie firmy. W rzeczywistości, w pierwszej dziesiątce producentów wina nie znalazła się żadna firma z Włoch ani Hiszpanii. Na listę dostały się jednak dwie firmy francuskie – Castel Frères na miejscu szóstym oraz Pernod Ricard na ósmej pozycji. Wszystkie trzy najwyższe pozycje zdobyły biznesy amerykańskie. Ranking otwiera E&J Gallo właściciel Barefoot, Alamos, Gallo Family, czy Gallo. E&J Gallo wytwarza się blisko 40% kalifornijskiego wina.

Największe firmy winiarskie wraz z ich popularnymi markami:

  • E&J Gallo, USA ( Alamos, Gallo Family, Gallo, Barefoot).
  • Constellation Brands, USA (Robert Mondavi Winery, Woodbridge).
  • The Wine Group, USA (Franzia, Trapiche).
  • Tresaury Wine Estate, Australia (Beringer, Penfolds Grange).
  • Viña Concha y Toro, Chile (Casillero del Diablo, Frontera, Cono Sur).
  • Castel Frères, Francja (Baron de Listrac, Famille Castel).
  • Accolade Wines, Australia (Hardys, Echo Falls).
  • Pernod Ricard, Francja (Jackob ’s Creek, Campo Viejo, Muum).
  • Grupo Peñaflor, Argentyna (Santa Ana, Las Moras).
  • Fe CoVitA Coop., Argentyna (Toro, Puente Piedra).

Największy producent wina w Europie

Największy europejski producent wina, francuski Castel Frères jest właścicielem 20 winiarni w czterech rejonach winiarskich: Bordeaux, Languedoc, Provence i Loire.

Największy producent wina w Polsce

Biznes winiarski w Polsce jest bardzo młody, ale dynamicznie się rozwija. Zarejestrowano już ponad 500 winnic! Ilość producentów wina w Polsce w ciągu dekady blisko dziesięciokrotnie.

Najwięcej hektarów znajduje się w posiadaniu Winnic Jaworek położonych na Dolnym Śląsku. Ponad 30 odmian winorośli wykorzystuje się do produkcji wina regionalnego, miodów pitnych na soku z winogron, oraz nalewek. Co ciekawe, to prawdopodobnie najdalej na północ wysunięty punkt, w którym udało się wyhodować Cabernet Sauvignon, zazwyczaj raczej uprawiany w słonecznych regionach.

Wśród prestiżowych polskich winnic wysokie miejsce zajmuje Winnica Miłosz ze wsi Łazy w pobliżu Zielonej Góry. Wina tej firmy mogą się pochwalić uznaniem zarówno w kraju, jak i za granicą. Winnica Miłosz specjalizuje się w Pinot Noir, Traminerze, Pinot Gris czy Karmazynie, ale chętnie też eksperymentuje z nowszymi odmianami, jak Devin, Dornfeler, czy Alibernet. Winnica jest szczególnie chwalona za Zweigelta o aromacie papryczki, oraz posmaku wyrazistych wiśni i czereśni.