Kinder Bueno, Milky Way, Snickers - któż nie kocha tych kultowych słodyczy? Gdybyśmy tylko mogli, zajadalibyśmy się nimi bez końca. Dotychczas niedostępne dla alergików, teraz są na wyciągnięcie ich ręki, a wszystko dzięki nowej książce Karoliny Gawrońskiej.

Ulubione słodycze w zdrowszej wersji

Choć życie bez słodyczy jest możliwe, to często bywa nieustanną walką z samym sobą. A gdyby tak przestać walczyć, liczyć kalorie i obwiniać się za kolejną czekoladkę? Czy zdrowe może znaczyć to samo, co smaczne? Karolina Gawrońska, autorka książki „Wegańskie Słodycze” udowadnia, że tak!

„Wegańskie Słodycze” to prawdziwa gratka dla osób, które na co dzień nie spożywają produktów zwierzęcych. W książce znajdziemy przepisy na roślinne i bezglutenowe słodycze, które jak zapewnia autorka, niczym nie różnią się od sklepowych oryginałów, a ich smak zachwyca nawet najbardziej zagorzałych przeciwników zdrowego jedzenia.

Przepisy podzielone są na kilka kategorii: batoniki, ciasteczka, cukierki, pralinki, lody, kremy i desery. Bazując na przepisach Karoliny Gawrońskiej możemy stworzyć zdrowe wersje naszych ulubionych słodyczy, m.in. Kinder Bueno, Snickersa, Bounty, Delicji, żelków, Mamby, Rafaello, nutelli i… wiele więcej! Propozycji jest mnóstwo, dlatego naprawdę jest w czym wybierać. Przygotowanie każdego ze słodyczy opisane jest krok po kroku, a instrukcjom towarzyszą tabele z wartością odżywczą oraz kalorycznością.

Co jeszcze znajdziemy w książce?

Książka opatrzona jest przepięknymi fotografiami autorstwa Pawła Błęckiego, które niewątpliwie wpływają na jej odbiór poprzez pobudzenie zmysłów oraz wyobraźni. Przeglądając kolejne strony ze smakowicie wyglądającymi ciasteczkami, cukierkami i batonami, aż chce się ruszyć do kuchni i móc tego spróbować!

Poza przepisami na roślinne słodkości, książka zawiera garść praktycznych porad, dzięki którym będziecie w stanie idealnie odtworzyć opisane receptury. Karolina Gawrońska ze szczególną dokładnością opisuje poszczególne składniki, pokazuje na co zwrócić uwagę przy ich zakupie i dzieli się z czytelnikami cennymi wskazówkami, które z pewnością okażą się przydatne podczas pracy w kuchni. Z książki dowiecie się m.in. jak oblewać słodycze czekoladą, jak uprażyć orzechy, a także w jaki sposób mrozić słodkości, aby zachować ich smak.

Karolina Gawrońska swoje wypieki sprzedawała już na szkolnym korytarzu. Nic dziwnego, że jej przepisy pokochały tysiące widzów, którzy nie bieżąco śledzą jej kanał na Youtubie. Karolina publikuje na nim filmy dotyczące wegańskiej diety i podobnie jak w książce, dzieli się przepisami na przepyszne dania oraz desery.