Dobra restauracja kojarzy się przede wszystkim ze wspaniałym smakiem, który rozpieszcza podniebienia klientów. Nie ulega wątpliwości, że jest to ważny czynnik w drodze do sukcesu. Jednakże nie można również zapominać o innych kwestiach, które stanowią nieodzowną całość lokalu gastronomicznego. Zadanie o każdy szczegół pozwoli stworzyć miejsce z prawdziwego zdarzenia, do którego będą wracać nie tylko mieszkańcy miasta, ale także turyści i podróżnicy. Osoba, która marzy o własnej restauracji, powinna zainwestować w odpowiedni sprzęt, akcesoria i naczynia kuchenne. Dowiedź się, jakie meble i elementy wyposażenia będą Ci potrzebne na początku Twojej przygody z gastronomią.

Kuchnia główna – czyli serce każdego lokalu

Miejscem, od którego wszystko się zaczyna, jest kuchnia główna. To tam, kucharz będzie wyczarowywał dania, które skradną serca Twoich klientów. Dlatego też, od tego pomieszczenia warto rozpocząć. Meble muszą być łatwe w utrzymaniu czystości. Warto zainwestować w stal nierdzewną. Powierzchnie te są łatwo zmywalne, a także trwałe. Co więcej, stanowią połączenie estetyki, funkcjonalności i ergonomii. W tym wnętrzu muszą znaleźć się stoły robocze, ciągi grzewcze, regały do przechowywania naczyń, szafki do zabudowy lodówek. Niezbędnym elementem wyposażenia kuchni restauracyjnej przystosowanej do obsługi dużych uroczystości będzie także wózek do talerzy.

Podstawą funkcjonowania najważniejszego miejsca w Twoim lokalu będą także urządzenia chłodnicze i grzewcze. W zależności od wielkości lokalu warto wydzielić osobne pomieszczenia, na przykład mroźnie. Gdy nie ma takiej możliwości, należy zakupić dodatkowe szafy chłodnicze i zamrażarki. Kuchnie gazowe i piekarniki elektryczne dostosowuje się do wielkości wnętrza, a także potrzeb. Musisz zadbać także o obecność pieców konwekcyjnych, a także konwekcyjno-parowych. Dzięki temu szef kuchni będzie mógł przygotować różnorodne menu, które zachwyci Twoich gości.

Niezależnie od tego, czy marzysz o dużej restauracji, czy maleńkim lokalu nie możesz zapomnieć o urządzeniach do obróbki mechanicznej. Do tej kategorii zalicza się między innymi krajalnice, blendery, szatkownice, roboty wielofunkcyjne i przyrządy specjalnego przeznaczenia w zależności od profilu.

kucharze w restauracji

Przydatne akcesoria w kuchni restauracyjnej

Każda kuchnia restauracyjna wymaga także dodatkowych akcesoriów. Przedmioty te są niezbędne i ułatwiają pracę kucharzowi. Na tej liście znajdują się między innymi deski do krojenia, miski, garnki, patelnie, pojemniki do przechowywania. Wyposażenie powinno uwzględniać także noże, ostrzałki, obieraczki do ziemniaków i innych warzyw, akcesoria pozwalające wykonać różne dekoracje i wiele innych.

Garnki kuchenne

Pomieszczenie porządkowe i socjalne

Musisz zadać także o to, aby Twoja restauracja miała wydzielone pomieszczenie socjalne i porządkowe. Standardowym elementem zmywalni naczyń jest stół sortowniczy, dzięki któremu wygodnie oddzieli się odpady. Podstawą jest także umywalka przeznaczona do wstępnego mycia naczyń, a także profesjonalna zmywarka z funkcją wyparzania. W celu ograniczenia ilości odpadów warto uwzględnić w komorze zlewozmywakowej specjalny młynek koloidalny.

Sala przeznaczona do spożywania potraw

Kuchnia to miejsce, w którym tworzy się sztukę kulinarną, natomiast sala konsumpcyjna pozwala jej doświadczać, smakować i podziwiać autora. To wnętrze to nie tylko smaki, ale także estetyka. Piękna zastawa, przemyślane ustawienie krzeseł i stołów, wspaniała muzyka, ciepła atmosfera to czynniki, które sprawiają, że potrawy smakują jeszcze lepiej. Wyposażenie tej części lokalu powinno być zgodne z charakterem miejsca. Klienci, którzy odwiedzają na przykład włoską restaurację, powinni mieć wrażenie, że po przekroczeniu progu lokalu znaleźli się w małej uroczej knajpce w pięknej Italii. Oprócz mebli w pomieszczeniu jadalnym muszą znaleźć się talerze, filiżanki, półmiski, sosjerki, dzbanki, solniczki, cukierniczki, czy też koszyki na pieczywo. Najważniejsze, aby wszystko było urządzone w spójnym stylu aranżacyjnym.

Stoliki i krzesła w restauracji

Gdzie kupić dobre urządzenia i meble restauracyjne?

Urządzenia i meble potrzebne do działania każdej restauracji powinny wyróżniać się przede wszystkim wysoką jakością. Duże znaczenie ma także dobra cena. Takie elementy wyposażenia można znaleźć w wielu sklepach internetowych, które dostarczają nowoczesne rozwiązania dla gastronomii. Dobrym przykładem jest benler.pl. Firma specjalizuje się w wyposażaniu sklepów i punktów gastronomicznych w najlepsze produkty, które zwiększają funkcjonalność każdego lokalu.

Restauracje różnią się specyfiką podawanych potraw. Niektórzy właściciele wybierają kuchnię orientalną, inni włoską, a jeszcze inne urugwajską. Niezależnie od tego jest jedna cecha, która łączy te miejsca, a mianowicie zainwestowanie we właściwy sprzęt, naczynia i inne akcesoria. Zadbaj o najlepsze wyposażenie dla swojej restauracji i stwórz miejsce, do którego będzie chciało się wracać!