Autorem wpisu jest: Marek Wyciślok
JesieÅ„, chociaż powszechnie uznawana za najbardziej depresyjnÄ… ze wszystkich pór roku, ma nam jednak wiele do zaoferowania. Jest inspiracjÄ… dla artystów, urzeka kolorami, sprzyja górskim wÄ™drówkom i jest wymarzonÄ… porÄ… dla grzybiarzy. LeÅ›ne wyprawy pozwalajÄ… także oderwać siÄ™ od codziennoÅ›ci, a peÅ‚ny kosz wÅ‚asnorÄ™cznie nazbieranych grzybów napeÅ‚nia serce dumÄ….
Grzyby majÄ… tÄ™ wielkÄ… zaletÄ™, nie trzeba zjadać ich od razu – można je zamarynować, można ususzyć i wykorzystać dużo później – np. jako skÅ‚adnik wigilijnych potraw. Aby jednak odpowiednio przygotować grzybowe zapasy na zimÄ™, należy pamiÄ™tać, że nie wszystkie grzyby nadajÄ… siÄ™ do suszenia. Przede wszystkim muszÄ… Å›wieże i zdrowe, odrzucamy te, które sÄ… robaczywe, uszkodzone lub rozmiÄ™kÅ‚e. Możemy suszyć grzyby w caÅ‚oÅ›ci, same kapelusze, nóżki lub krajankÄ™ grzybowÄ….
ABC suszenia
Najlepszym i najstarszym sposobem jest oczywiÅ›cie suszenie grzybów nawleczonych na sznurek albo drut. Można również nabić grzyby na patyk lub rozÅ‚ożyć na sitach. Aby jednak nie utraciÅ‚y wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci odżywczych i witamin, bardzo istotna jest temperatura suszenia – w poczÄ…tkowym etapie powinna być umiarkowana i nie przekraczać 50ËšC. Dopiero, gdy grzyby stracÄ… wiÄ™kszość wody, wtedy można pozwolić sobie na zwiÄ™kszenie temperatury i tak kolejno bÄ™dzie to: 60ËšC , a pod koniec suszenia nawet 70ËšC.
Najlepsze do suszenia jest oczywiÅ›cie sÅ‚oÅ„ce, ale można wykorzystać w tym celu również piekarnik. PamiÄ™tać należy wówczas o tym, by grzybami od czasu do czasu poruszyć, by nie przywieraÅ‚y do sita lub blachy, na której sÄ… umieszczone. Ważne również, by ich nie przypiec. Idealnym rozwiÄ…zaniem byÅ‚oby kupienie specjalnej suszarni do grzybów.
Wielu ludzi popełnia błąd, myjąc grzyby przed suszeniem. Nie należy tego robić, ponieważ nasiąkają one dodatkowo wodą i wskutek tego będą schły o wiele dłużej, a w efekcie otrzymamy mało atrakcyjny wizualnie, ciemny susz. Przed suszeniem grzyby wystarczy wyczyścić na sucho.
MaÅ‚e grzyby najlepiej zasuszyć oczywiÅ›cie w caÅ‚oÅ›ci. Najbardziej praktycznÄ… formÄ… jest jednak krajanka. Kapelusze i nóżki należy pokroić w plastry o gruboÅ›ci okoÅ‚o 1 cm, nastÄ™pnie rozÅ‚ożyć je na sitach, pergaminie lub pÅ‚ótnie, pamiÄ™tajÄ…c, by na 1 metrze kwadratowym znajdowaÅ‚o siÄ™ nie wiÄ™cej niż 4 kg pokrojonych grzybów. Grzyby ukÅ‚adamy warstwami, by nie wyschÅ‚y zbyt szybko. Dobrze wysuszony grzyb jest elastyczny, Å‚amie siÄ™ dopiero wówczas, gdy mocno go zegniemy. Grzybów niedosuszonych nie bÄ™dziemy w stanie zÅ‚amać, a przesuszone sÄ… bardzo kruche. Dlatego podczas suszenia powinno siÄ™ robić selekcjÄ™.
Jak je przechowywać?
Kiedy grzyby są już wysuszone, należy je przełożyć do blaszanego, drewnianego lub plastikowego pudełka wyłożonego papierem. Jeśli mamy do dyspozycji wyłącznie pojemniki szklane, dobrze trzymać je w ciemnym miejscu, z dala od światła słonecznego. Susz powinien być szczelnie zamknięty, ponieważ grzyby łatwo wchłaniają wilgoć i zapachy.
Przed dodaniem suszonego grzyba do potrawy należy go umyć, ponieważ, jak wcześniej o tym wspomniałem, przed suszeniem mycie nie jest wskazane.
WybierajÄ…c siÄ™ do lasu na grzyby, pamiÄ™tajmy jednak o tym, by ograniczyć siÄ™ do zbierania tylko tych, które doskonale znamy! Jeżeli nie jesteÅ›my pewni, co znaleźliÅ›my, lepiej nie zabierać tego do domu, zgodnie z zasadÄ…: „podziwiaj, ale nie dotykaj”.