Mamy wrzesień, zatem do końca sezonu na paprykę został jeszcze miesiąc. A że papryka nie jest nudna, bo występuje w kilku kolorach to i na talerzu nudno być nie musi! Za chwilę poznacie przepis na przepyszne kolorowe leczo, ale inne niż jarskie leczo z cukinią – w końcu dobrze znać kilka wariantów jednego dania, aby się nie przejadło.

Przepis na leczo

Składniki:

Czas przygotowania

45 minut

Liczba osób

3-4

Węgierskie leczo to banalny przepis na obiad. Można powiedzieć, że do garnka wrzucamy to, co mamy pod ręką i w magiczny sposób po kilku godzinach otrzymujemy pyszne danie na calutki tydzień – tak, właśnie ostrzegamy, że danie jest syte, a porcji wystarczy na kilka osób, lub na kilka dni dla jednej osoby.

Do dużego garnka wlewamy olej i nagrzewamy. Następnie dodajemy kiełbasę oraz boczek wędzony i wszystko delikatnie solimy po to, aby kiełbasa puściła wodę. Podczas podsmażania, po ok. 2-3 minutach dodajemy białą cebulę oraz dokładnie rozgnieciony czosnek. Następnie całość podsmażamy kolejne 3 minuty. Po tym czasie nadchodzi pora na dodanie nieco koloru i smaku – w końcu przepis na leczo to przepis z papryką, więc pojawia się ona tutaj w różnych postaciach. Zaczynamy od dodania papryki słodkiej oraz wędzonej, a kiedy całość podsmażymy na tyle, by puściła kolor, dodajemy kolorowe papryki oraz czerwoną cebulę. To wszystko zalewamy wcześniej przygotowanym rosołem i gotujemy przez 2 godziny pod przykryciem. Pora na przedostatni krok, czyli nadanie smaku i charakteru naszemu daniu, poprzez dodanie pomidorów, soli, pieprzu, cukru, oraz liści laurowych. Całość pozostaje gotować około 20 minut, dodać koncentrat pomidorowy i tak przygotowane leczo wyłożyć na talerz. Jeśli mamy zamiar konkurować z przepisem na leczo Makłowicza, to nasze leczo musi również wyglądać, dlatego dekorujemy je kwaśną śmietaną oraz natką pietruszki.

Mamy nadzieję, że spróbujecie naszego przepisu, a także pozostałych, które znajdują się na naszym blogu!