O walorach zdrowotnych i smakowych grzybów powiedziano już wiele. Mimo że nawet w 90% składają się z wody, obfitują w ogrom cennych dla naszego zdrowia składników odżywczych. Trudno się więc dziwić, że tak często goszczą one na naszych stołach. Chcesz cieszyć się niepowtarzalnym aromatem grzybów nie tylko jesienią, ale także podczas pozostałych miesięcy? Nic prostszego – wystarczy, że je wysuszysz. Zajrzyj do dzisiejszego poradnika i sprawdź, jak zrobić to prawidłowo.

Zanim zaczniesz suszyć grzyby, dokładnie je oczyść

Jednym z błędów, jakie popełniamy, susząc grzyby, jest ich wcześniejsze mycie. Niesłusznie! Pod wpływem wody stają się one miękkie i gąbczaste. Do wyczyszczenia grzybów wystarczy ostry nożyk i lekko zwilżona ściereczka. Delikatnie odkrój mocno zabrudzoną część trzonka i usuń za pomocą szmatki pozostałe nieczystości. Upewnij się, czy na powierzchni grzyba nie zamieszkują żadni niechciani lokatorzy. Jeśli grzyb jest robaczywy, po prostu go wyrzuć.

Na jak duże kawałki kroić grzyby?

Odpowiedź może być tylko jedna: tak cienko, jak to tylko możliwe. Oddziel trzonek od kapelusza (reguła ta nie obowiązuje w przypadku najmniejszych grzybów), a następnie pokrój je na niewielkie plasterki. Tak przygotowane grzyby możesz wrzucić do piekarnika, nawlec na sznurek i wysuszyć na słońcu lub w suszarce do grzybów.

Suszenie w piekarniku, czyli najpopularniejszy sposób obróbki grzybów

Panująca w piekarniku temperatura nie powinna być za wysoka – zbyt szybkie wysuszenie grzybów może doprowadzić do ich przypalenia. Optymalną temperaturą jest 40-50°C. Przydatną funkcją będzie termoobieg, który zapewnia równomierne nagrzanie komór urządzenia.
Jak suszyć grzyby w piekarniku? Umieść grzyby na kratce z niewielkimi oczkami – papier może doprowadzić do sklejenia ich poszczególnych elementów. Piecz je przez co najmniej 6 godzin, od czasu do czasu przewracając je na drugą stronę. Pamiętaj, aby przez cały czas drzwiczki urządzenia były lekko uchylone.

Suszenie grzybów na słońcu – metoda dla cierpliwych

Suszenie grzybów na słońcu wymaga nie lada cierpliwości i… odrobiny szczęścia, dlatego warto sprawdzić, jakie warunki pogodowe będą panować za oknem w ciągu kilku najbliższych dni. Nawlecz grzyby na grubszą nitkę (uważając, żeby na jednym sznurku nie było ich zbyt dużo) i powieś w mocno nasłonecznionym miejscu na balkonie lub przy otwartym oknie. W razie nagłego pogorszenia pogody ułóż je w suchym i ciepłym miejscu. Po 3-4 dniach powinny być już całkowicie wysuszone.

Jak suszyć grzyby w suszarce do grzybów?

Suszarki do grzybów (których szeroki wybór znajdziesz na: https://www.neonet.pl/do-kuchni/suszarki-do-owocow-warzyw-grzybow.html) to urządzenia stworzone z myślą o zabieganych. Metoda ta pozwala na szybkie i wygodne usunięcie z grzybów wody, bez obawy o ich nadmierne wysuszenie czy zniszczenie. Takie suszarki posiadają zazwyczaj kilka pięterek, dzięki którym możesz wysuszyć wiele partii grzybów jednocześnie. Wystarczy, że wrzucisz grzyby na sitka, a następnie ustawisz odpowiednią temperaturę. Przeźroczyste ścianki ułatwiają kontrolowanie całego procesu.

Zaletą suszarek do grzybów jest również ich wielofunkcyjność. Większość modeli z powodzeniem możesz wykorzystać również do suszenia ziół, warzyw i owoców. Przykładem takiego urządzenia jest popularna suszarka do grzybów MSG-11 marki MPM.

Jakie są Wasze tricki na suszenie grzybów? Dajcie znać w komentarzach!