Autorem wpisu jest: Marek Wyciślok

Nie będzie o wyszukanym jedzeniu, nie będzie wzbijania się na wyżyny literackie. Będzie za to o zwykłych produktach, które pomagają czerpać jeszcze większą satysfakcję z namiętnych chwil we dwoje. Tak więc, jeżeli pragniesz stać zawsze na wysokości zadania i na dodatek lubisz jeść, spróbuj połączyć to w jedną całość. Jak wiadomo to, co i jak jemy, ma wielkie znaczenie dla naszego zdrowia, urody, samopoczucia, a także dla… potencji. Aby więc zwiększyć moc intymnych doznań, starannie dobierajcie menu.

Żeń-Szeń – ten doskonale znany wszystkim azjatycki korzeń od 4000 lat jest jednym z najbardziej znanych afrodyzjaków. Doskonale działa na popęd zarówno u pań jak i panów. Do tego regularne spożywanie żeń-szenia, wpływa odmładzająco na nasze organy wewnętrzne.

Winogrona – już w starożytnej Grecji były bardzo cenionym afrodyzjakiem. Miedzy innymi również z tego powodu otaczano wielkim szacunkiem boga winorośli i wina – Dionizosa. Wanilia – kiedy tę przyprawę dodamy do ulubionego deseru, to możemy być pewni, że  spotęguje ona działanie afrodyzjakalne. Pobudzająco działa na mężczyzn.

Seler – już Tristan i Izolda odkryli moc, jaka płynie z korzeni i liści tego warzywa. Zjadanie warzywa oraz picie soku bardzo dobrze podnosi libido mężczyzn i kobiet.     

Szafran – ceniony afrodyzjak przez Arabów i Greków, ma silne oddziaływanie na kobiety.

Płatki śniadaniowe – wysoki poziom tiaminy i ryboflawiny jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, układ nerwowy z kolei jest bezpośrednio odpowiedzialny za odczuwanie przyjemności podczas zbliżenia.

Róża – poza oczywistym walorem, jakim jest obdarowanie kobiety samym kwiatem , płatki róż mają jeszcze dodatkowe właściwości pobudzające. Z płatków wytwarza się olejek, który jest składnikiem wielu afrodyzjaków. Płatki róż były częstym dodatkiem w sypialni Kleopatry, która miała w zwyczaju na nich sypiać.

Jagody – podany deser z jagodami w roli głównej, na pewno poprawi krążenie krwi oraz oczyści organizm z  nadmiaru cholesterolu. Warto  podać ten leśny owoc, a na pewno niejeden mężczyzna poczuje zbawczą moc w najbardziej atrakcyjnym momencie wspólnego wieczoru.     

Jajko – gdy w perspektywie mamy wieczorną randkę, warto już rano o niej pomyśleć i na pierwsze śniadanie zjeść 2-3 jajka. Będzie to doskonały fundament do późniejszych igraszek we dwoje.

Lody – podczas miłosnych harców organizm potrzebuje dużo wapnia i fosforu. Te minerały są odpowiedzialne za naszą muskulaturę, a także zwiększają zapasy energii i decydują o poziomie libido.

Lubczyk ogrodowy – najbardziej znana roślina miłosna dla mężczyzn. Doskonałe są do tego celu zarówno liście jak i korzenie.

Lawenda – z tego kwiatu wytwarza się olejki, które działają uspakajająco, ale zarazem ich uwodzicielski zapach wzbudza pożądanie. Olejki lawendowe są szeroko wykorzystywane podczas wykonywania masaży, gdyż doskonale pobudzają zmysły.

Mięso wołowe – w czerwonym mięsie zawarte są proteiny, które zwiększają w naszym mózgu poziom dopaminy i neorepinefreny. Te dwa neuroprzekaźniki ściśle związane są z przeżywaniem satysfakcji seksualnej. Do tego zjadane mięso wołowe ma wpływ na zwiększoną produkcję testosteronu, a ten hormon z kolei jest niezbędny do odczuwania pożądania i chęci częstego współżycia. 

Koper – nie przez wszystkich lubiany, ale warto wiedzieć, że dodanie tego warzywa do ryb czy owoców morza, wzmaga apetyt seksualny. Darzony wielkim szacunkiem przez Greków i Włochów.

Cząber ogrodowy –  już w starożytnym Rzymie jego liście zalewane były czerwonym winem, z dodatkiem miodu pszczelego. W takiej oto postaci, podawano ten eliksir zakochanym.

Bazylia – działa pobudzająco, a w dużym stężeniu może zadziałać także odurzająco. Świeże i suszone liście są idealnym dodatkiem do mięs, sosów, sałat i makaronów.

Chili – bardzo bogata w witaminę C. Przyprawy tej używa się do sałatek, sosów , duszonych jarzyn i mięs. Jest bardzo ostra więc należy uważać przy dodawaniu jej do potraw.

Cynamon – bardzo aromatyczna przyprawa. Idealnie komponuje się z słodkimi wypiekami i przetworami. Wymieszany z miodem lub winem leczy przeziębienie.

Imbir – surowy, suszony jak również i sproszkowany korzeń działa pobudzająco i bardzo rozgrzewa. Potrawom nadaje aromat i ostry smak. Idealnie nadaje się do ryb i mięs szczególnie duszonych. Niezbędny w kuchni chinskiej. Do rodziny imbirowatych zalicza się także kardamon.

Kurkuma – nazywana także przez swój charakterystyczny kolor żółcieniem. Podniecający, pikantny  i aromatyczny proszek jest jednym z głównych składników afrodyzjalnej przyprawy curry. Przyprawa dodana do ryżu zabarwi go na żółty kolor, często dodawana jest także do jarzyn i drobiu.

Kolendra – od najdawniejszych czasów uważana jest za jeden z najmocniejszych afrodyzjaków, dla pobudzenia zmysłów była także chętnie dodawana do wina. Używana jest do przyprawiania wędlin, potraw mięsnych, marynat i zup.

Lubczyk – świeże i suszone liście przez wieki służą do przyrządzania podniecającego miłosnego wywaru. Idealnie także podnoszą smak zup.

Gałka muszkatołowa – startą pestkę owocu muszkatołowca zawierającą aromatyczne olejki dodaje się do sałat, majonezów, sosów, pasztetów, mielonych mięs oraz do piernika.

Papryka – słodka czy ostra bogata jest w witaminy A, C, P, B1 i B2 dodawana jest do zup, ryb, mięs, sosów i surówek. Uwaga: sproszkowanej papryki nie należy dosypywać do wrzących potraw, gdyż traci wartości i staje się gorzka.

Pieprz – najbardziej znana na świecie ostra przyprawa aromatyczna. Ziarna mogą być świeże zielone (niedojrzałe) lub suszone białe, czerwone i czarne. Komponuje się dobrze z wszystkimi potrawami za wyjątkiem deserów.

Przepisy z wykorzystaniem niektórych podanych składników znajdą Państwo na naszym forum – zupa selerowa, kurczak w sosie pomarańczowo-orzechowym, deser brzoskiwiniowy