Piernik to jedno z najstarszych ciast. Według przekazów zwyczaj wypiekania tych smakołyków pojawił się w Europie już w XII wieku. Nie dziwi więc, że tego tradycyjnego deseru nie może zabraknąć na wigilijnym stole.

Piernik pojawia się na nim przeważnie w formie kruchych korzennych ciasteczek, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by przyrządzić całe ciasto. Co trzeba wiedzieć o jego przygotowaniu i jakie składniki będą do tego potrzebne?

Jakie produkty będą potrzebne do przygotowania piernika świątecznego?

Według tradycyjnego przepisu na piernik ciasto powinno mieć ciemnobrązową barwę, a do jego przyrządzenia potrzebna będzie zarówno mąka pszenna, jak i żytnia. Skąd piernik wziął się w Polsce? Ciasto piernikowe to przysmak wywodzący się z niemieckich miast, który wraz z rozwojem Hanzy (średniowiecznego związku miast handlowych) rozprzestrzeniał się na pozostałą część wspólnoty. Tradycja wypiekania pierników przetrwała do dziś w polskich miastach hanzeatyckich, czyli w Toruniu (pierniki toruńskie) i w Szczecinie (pierniki szczecińskie). Co oprócz mąki uwzględniają przepisy na piernik? Na pewno miód oraz korzenne przyprawy – imbir, goździk, anyż, cynamon oraz gałkę muszkatołową – z których znany jest ten rodzaj ciasta.

Jakie elementy wyposażenia kuchni przydadzą się do pieczenia piernika?

Zakupy spożywcze to ważny punkt świątecznych przygotowań, ale nie można zapomnieć też o elementach wyposażenia kuchni niezbędnych do pieczenia. Na szczęście, pod tym względem piernik nie jest specjalnie wymagający. Potrzebna będzie blaszka keksówka, duża drewniana łyżka do wymieszania wszystkich składników, miska oraz garnuszek do roztopienia miodu i przygotowania polewy czekoladowej.

Jak przygotować świąteczny piernik?

Przepis na ciasto piernikowe:

  • opakowanie przyprawy do piernika (w okolicach Bożego Narodzenia można dostać ją w każdym większym sklepie),
  • 5 jaj,
  • ½ kostki prawdziwego masła,
  • szklanka miodu (jego gatunek nie ma znaczenia),
  • 100 g mąki pszennej,
  • 100 g mąki żytniej,
  • ½ opakowania proszku do pieczenia,
  • szklanka cukru trzcinowego,
  • słoiczek powideł śliwkowych,
  • dwie tabliczki gorzkiej czekolady.

Sposób przygotowania:
1. W rondelku rozpuścić masło, miód, przyprawę do piernika oraz jedną z tabliczek czekolady. Gdy całość przybierze konsystencję gładkiej masy, garnuszek należy zdjąć z ognia, a całość przestudzić.
2. Piekarnik nagrzać do 180°C, a keksówkę wyścielić papierem do pieczenia.
3. W dużej misce przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu utrzeć jajka z cukrem.
4. Do mąki dodać masę miodowo-czekoladową i dokładnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. Następnie dołożyć utartą już masę jajeczną i ponownie wymieszać.
5. Po przelaniu ciasta do blachy, całość piec przez ok. godzinę.
6. Gdy ciasto nieco przestygnie, trzeba je wyjąć z formy, delikatnie przekroić wzdłuż i obie części wysmarować powidłami.
7. Ukoronowaniem przysmaku będzie polewa czekoladowa na bazie czekolady i wody (niektóre przepisy na piernik zalecają zastąpienie tej ostatniej mlekiem).