W jaki sposób zachować jak najdłużej świeżość kawy ? Jak sprawić by każda filiżanka naszej ulubionej małej czarnej miała zawsze bogaty aromat i pełny smak ? Warto znać kilka sposobów. Warto znać ich uzasadnienie.

Kupuj kawę ziarnistą

Kawa w ziarnie wolniej uwalnia olejki eteryczne i dwutlenek węgla będące nośnikiem aromatu i smaku. Kawa w ziarnie ma mniejsza powierzchnię parowania niż kawa zmielona.

Kupuj kawę w opakowaniach dostosowanych do własnych potrzeb

Praktycznym pomysłem w domu są opakowania 250 gramowe. Taka ilość kawy starczy na około 20 do 30 filiżanek.

Kupuj kawę świeżo wypaloną

Każde opakowanie kawy powinno być oznaczone dokładną datą palenia. Najlepiej spożyć kawę do 3 miesięcy po jej wypaleniu i zapakowaniu.

Miel tylko tyle kawy ile potrzebujesz w danym momencie

Kawa zmielona traci szybciej aromat i smak. Przeprowadź eksperyment w domu i sprawdź smak kawy po tygodniu od jej otwarcia w ziarnie i takiej samej kawy zmielonej – o różnicy przekonasz się na własnym podniebieniu.

Po otwarciu paczkę zamykaj szczelnie i odpowiednio przechowuj.

Zamknij paczkę kawy klipsem lub przesyp do pojemnika szczelnie zamykanego z uszczelką. Kawę przechowuj w szafce w temperaturze pokojowej bez dostępu słońca czy innego źródła ciepła.

Kawa ma w sobie tłuszcze i olejki, które pod wpływem ciepła starzeją się – jełczeją i psują jej smak.

Nie przechowuj kawy w lodówce – wilgoć, która się w niej zbiera szybko wchłaniana jest przez ziarna kawy co powoduje przyspieszenie procesu jej starzenia. Ponad to kawa bardzo szybko chłonie obce zapachy np. warzyw czy mięsa.

Pamiętaj o złotej zasadzie – świeża kawa smakuje lepiej!