Dieta bezglutenowa staje się coraz popularniejsza. Dla osób, które po raz pierwszy się z nią spotykają, to szczególny moment, pełen refleksji i niepewności. Stosowanie takiej diety na pierwszy rzut oka może wydawać się nie lada wyzwaniem.

Nic bardziej mylnego. Tak naprawdę, na co dzień jemy wiele produktów bezglutenowych, nawet o tym nie wiedząc, bo nie zwracamy uwagi na wartości odżywcze serwowanych posiłków.

Czym jest gluten i gdzie go znajdziemy?

W dużym skrócie: GLUTEN jest wszędzie tam, gdzie są zboża pszenicy, żyta, jęczmienia, owsa i orkiszu. Pieczywo, makarony, kasze z powyższych zbóż, ciasta, ciastka, paluszki, a nawet wędliny, piwo czy kawa zbożowa – wszystkie te wymienione produkty mają w swoim składzie gluten. Okazuje się również, że występuje on nawet tam, gdzie się tego zupełnie nie spodziewamy np. w takich wyrobach, jak jogurty, ketchup, przyprawy, gumy, produkty instant, dlatego warto czytać etykiety na produktach, które kupujemy. Jeszcze jako ciekawostkę dodam, że owies sam w sobie nie zawiera glutenu, ale ze względu na to, że przetwarzany jest w młynach, gdzie mielone są inne zboża, zalicza się do grupy dużego ryzyka glutenowego. Dlatego płatki czy mąkę owsianą należy wybierać wyłącznie wtedy, kiedy na etykiecie jest wyraźna informacja „produkt bezglutenowy”.

Generalnie gluten nie jest niczym złym. Tak, jak ze wszystkim, przy zachowaniu zdrowego rozsądku, nic nam nie grozi. Ważne, aby zadbać o zdrową zbilansowaną, różnorodną dietę, która zapewnia nam potrzebne składniki odżywcze.

Dieta bez glutenu

Dieta bez glutenu jest bezwzględnie stosowana przy celiakii, alergii i nietolerancji na gluten. Unikanie produktów, które zawierają gluten, zalecane jest również przy istnieniu chorób autoimmunologicznych, jak na przykład Hashimoto. Istnieją badania wskazujące na to, że stosowanie diety bezglutenowej czy też w dużej mierze unikanie glutenu, poprawia wchłanianie w jelitach przyjmowanych leków oraz zwiększa efektywność prowadzonej terapii. Eliminując gluten z naszej diety, musimy jednak pamiętać, że często mogą występować niedobory witamin i minerałów. Ich obecność w organizmie należy kontrolować i na bieżąco uzupełniać, najlepiej pod czujnym okiem lekarza lub dietetyka. Przede wszystkim pamiętajmy o witaminach D, A, C oraz tych z grupy B. Warto mieć pod ręką magnez, selen, cynk, jod i żelazo.

Dieta bezglutenowa - jak się przekonać?

Przejście na jakąkolwiek dietę, czy to z wyboru, czy z konieczności, jest na początku ogromnym wyzwaniem. Najważniejsza jest wiedza o tym, co możemy, a czego powinniśmy unikać, przygotowując posiłki. W większości sklepów są nawet wyznaczone półki z produktami „gluten free”, co znacznie ułatwia nam zakupy. Ja jednak jestem zwolenniczką wykonywania posiłków w dużej mierze samodzielnie. Dlatego też wśród moich bezglutenowych zakupów najczęściej są mąki i gotowe mieszanki bez glutenu, które stanowią bazę większości moich potraw. Mąka bananowa, kasztanowa, kokosowa, żołędziowa, ryżowa, z ciecierzycy. Jest ich cała gama i naprawdę zaskakują swoim smakiem, zapachem i możliwością zastosowania. Kuchnia bezglutenowa to przede wszystkim świeże owoce, warzywa, ryż, kasza gryczana i jaglana, amarantus, soja, soczewica, ciecierzyca, fasola, orzechy, pestki, mięso, ryby, jaja. Zatem okazuje się, że życie bez glutenu wcale nie jest takie skomplikowane, bo większość tych produktów jemy na co dzień.

Stosowanie diety bezglutenowej nauczyło mnie dużej otwartości na nowoczesną kuchnię. Myślę, że największym wyzwaniem jest znalezienie alternatywy dla mięciutkiego, chrupiącego chleba pszennego, jeśli do tej pory tak bardzo go lubiliśmy. To prawda, pieczywo bezglutenowe smakuje nieco inaczej, ale również jest smaczne, szczególnie jeśli pieczemy go sami w domu. Na zmianach moich nawyków żywieniowych skorzystała cała moja rodzina. Teraz o wiele większą uwagę przykładamy do tego, co kupujemy i jemy. Dokładnie czytamy etykiety na opakowaniach, wybierając produkty mało przetworzone, z BIO upraw, bez sztucznych środków poprawiających smak czy kolor. Wielu gotowych produktów po prostu już nie kupujemy, bo bardziej smakują nam te wykonane samodzielnie, a da się z nich zrobić dosłownie wszystko.

Nawet jeżeli nie ma konieczności stosowania diety bezglutenowej w Waszym życiu codziennym, zachęcam Was, tak czy inaczej, do zwrócenia uwagi na to, co kupujemy. Szczególnie dlatego, że w dzisiejszych czasach przyczyną wielu chorób jest właśnie nieodpowiednia dieta i duży stres. Taka alternatywa nikomu jeszcze nie zaszkodziła. Wystarczy znaleźć chwilę na pogłębienie wiedzy. To też możliwość poznania nowych smaków i potraw, które potrafią zaskoczyć niejednego konsumenta.