Kuchnia jest wspaniałym sposobem na odkrywanie innych kultur i poznawanie nowych smaków. Po zakończonym posiłku przychodzi chwila na wyczekiwany deser. W różnych zakątkach świata słodka przyjemność potrafi zaskoczyć.  Jakie zatem są najpopularniejsze deseru i z jakich państw pochodzą?

Baklava - Bliski Wschód

Deser ten słynny jest na Bliskim Wschodzie, głównie w kuchni tureckiej, ormiańskiej, greckiej, bułgarskiej, jak i bałkańskiej. To orientalne cudo składa się z cienkich warstw ciasta filo, posiekanych orzechów (najczęściej orzechów włoskich lub migdałów), a całość jest skąpana w syropie z miodu i cytryny. Efekt? Krucha i aromatyczna słodycz, która w jednym kęsie przenosi nas do serca tureckiej kawiarni.

Tiramisu - Włochy

Włochy to zdecydowanie królestwo słodyczy, a na ich czele króluje tiramisu. Deser złożony z biszkoptów nasączonych espresso z dodatkiem likieru amaretto, przekładanych masą z serka mascarpone z dodatkiem żółtek i cukru to prawdziwa uczta dla podniebienia. Posypany gorzkim kakao, podaje się schłodzony. Tiramisu jest symbolem włoskiego smaku i elegancji.

Mochi - Japonia

Skoczmy do Azji i odkryjmy mochi, tradycyjny japoński deser. To małe, miękkie kuleczki z mąki ryżowej, wypełnione różnymi smakowymi pastami, takimi jak azuki (czerwona fasola) czy zielona herbata matcha. Możesz je znaleźć w wielu kolorach i smakach, co sprawia, że są nie tylko przepyszne, ale także estetycznie piękne. Dodatkowo zgodnie z tradycją Japończycy obowiązkowo spożywają je w noc sylwestrowo-noworoczną – ma to im zapewnić pomyślność na cały rok.

Churros - Hiszpania

Chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Churros to tradycyjny hiszpański (i meksykański) smakołyk w postaci smażonych w tłuszczu „pręcików” z ciasta parzonego, wyciskanego za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego. Te smakołyki często podawane są z gorącą czekoladą do maczania. To doskonały sposób na rozpoczęcie dnia lub zakończenie wieczoru.

Kulfi - Indie

Kulfi to słodki deser lodowy, wywodzący się z Indii. Dzięki dodatkowi pełnotłustego mleka oraz mleka skondensowanego jest on znacznie bardziej kremowy i puszysty od znanych nam lodów. Smaku nadaje mu dodatek bakalii oraz aromatycznych przypraw – kardamonu i szafranu. Kulfi to prawdziwy hit w gorących indyjskich dniach.

Świat pełen jest niesamowitych deserów, które warto poznać i spróbować. Każde państwo wyróżnia się swoimi słodkimi specjalnościami, które przyciągają smakiem i wyglądem. Chcecie kolejną część popularnych deserów ze świata?