Autorem wpisu jest:

Urocze plaże i zatoczki, oryginalne rośliny, błękitne morze sprawiają iż kraje bałkańskie z roku na rok cieszą się coraz większym zainteresowaniem polskich turystów. Chorwacja, Serbia, Macedonia – to doskonałe miejsca wypoczynkowe dla osób, które choć na chwilę pragną oderwać się od życia codziennego.

 

Obok pięknych krajobrazów Bałkany posiadają również niepowtarzalną ofertę gastronomiczną. Serwowane są tu potrawy, których na próżno szukać w innych zakątkach świata. Jedną z nich, z pewnością wartą polecenia, jest Burek – placek przygotowywany poprzez długie wyrabianie cienkiego ciasta, które wypełniane jest nadzieniem mięsnym, warzywnym bądź serowym.

Sama nazwa Burek pochodzi od tureckiego czasownika bur-, oznaczającego: zawijać, zakręcać. Danie to wyglądem przypomina gruby, wielowarstwowy naleśnik, zwykle dzielony na cztery, trójkątne porcje.

W poszczególnych regionach Bałkanów Burek podawany jest na różne sposoby. I tak w Albanii, Kosowie, Macedonii i Sandżaku wypełniony jest on mięsem lub serem i stanowi powszechnie dostępny posiłek, sprzedawany w piekarniach, cukierniach, a także w specjalnych sklepach o nazwie byrektore.

Nietypowym burkiem jest Kürt böreği (burek kurdyjski), który nie zawiera nadzienia, a podaje się go po posypaniu cukrem pudrem.

Standardowo podawany w krajach bałkańskich Burek obowiązkowo należy popijać kefirem.