Kasze nudne – O nie! Już nigdy więcej nie powiecie że kasza jaglana jest nudna. Moje ostatnie odkrycie to deser z kaszy jaglanej, a dokładnie budyń. Świetny sposób na przemyt kaszy w postaci deseru dla naszych dzieciaków, ale i dla innych przeciwników czy też zwolenników ziemniaka jest to alternatywa na wystarczy dodać do nie go karmelizowane banany odrobinę sosu karmelowego i wcinają jak szalone, a nasze sumienie jest czyste, ponieważ serwujemy zdrowy, pyszny deser.

Budyń z kaszy, karmelizowane banany i sos karmelowy z solą

Składniki:

Czas przygotowania

minut

Liczba osób

  • Kaszę sprażyć na suchej patelni, następnie zalać mlekiem, dodać laskę wanilii przekrojoną na pół, skórkę cytryny i ugotować do miękkości, następnie odcedzić i zmielić.
  • Cukier utrzeć z żółtkami i dodawać powoli kaszę ciągle ucierając, aż całość będzie jednolitą masą
  • Na patelnię dajemy masło klarowane i jak się nagrzeje wrzucamy pokrojone w duże kawałki banany, smażymy, podsypujemy cukrem i jak tylko cukier się rozpuści, dodajemy śmietanę 30 i gotujemy aż sos zgęstnieje, a banany będą miękkie, na koniec dodajemy miętę

Sos:

  • Rozpuszczamy na patelni cukier aż uzyskamy karmel, dodajemy śmietanę i masło, gotujemy aż uzyskamy gęsty sos, rozgniatamy orzeszki i wrzucamy do karmelu

Składamy deser: do szklanki nakładamy budyń, na górę kładziemy banany i zalewamy sosem z orzeszkami.