Warzywa i owoce wraz z aktywnością fizyczną znajdują się u podstawy aktualnej piramidy zdrowego żywienia. Wszystkie ich rodzaje są świetnym źródłem składników mineralnych i witamin.
Chlorofil to pigment odpowiadający za zielony kolor roślin. Jego pozytywny wpływ na organizm to jeden z powodów, dla którego warto jeść warzywa. Szczególnie powinny włączyć do swojej diety osoby, które zmagają się z przykrym problemem nieświeżego oddechu. Chlorofil zawarty m.in. w szpinaku i natce pietruszki pomaga zwalczać bakterie odpowiadające za nieprzyjemny zapach. Jakie cenne składniki znajdziemy jeszcze w zielonych warzywach?
Właściwości zdrowotne zielonych warzyw
Zielone warzywa są naturalnym źródłem witamin z grupy B. Znajduje się w nich również:
- witamina K – im więcej zielonych części roślin, tym więcej witaminy K. Najwięcej znaleźć jej można w szpinaku, jarmużu i sałacie. Ten cenny składnik odpowiada m.in. za prawidłową krzepliwość krwi. Ma też właściwości antybakteryjne i przeciwbólowe;
- witamina C – wzmacnia odporność organizmu. Zdrowe koktajle z zielonych warzyw w czasie przeziębienia to z pewnością dobry pomysł! Witamina C jest przeciwutleniaczem, a więc niszczy wolne rodniki.
Zielone warzywa są też skarbnicą składników mineralnych takich jak:
W zielonych warzywach znajduje się też duża dawka błonnika ułatwiającego utrzymanie prawidłowej masy ciała i oczyszczanie organizmu ze szkodliwych substancji i niestrawionych resztek pokarmu.
Ogórki – właściwości odżywcze
Ogórki to warzywa, które szczególnie dobrze smakują w upalne dni (np. w postaci chłodnika). W ponad 90% składają się z wody, zatem szybko gaszą pragnienie. Duża zawartość wody sprawia też, że są niskokaloryczne – nadają się więc idealnie dla osób na diecie odchudzającej. Ponadto ogórki są źródłem krzemu wpływającego pozytywnie na stan skóry. Położone na powiekach poradzą sobie z poranną opuchlizną.
Brokuły – dlaczego warto je jeść
Brokuły to doskonałe źródło witamin A, C i K, a także jodu odpowiedzialnego za prawidłową pracę tarczycy. Jako warzywo kapustne dostarczają organizmowi sulforafanu. Jak udowodniono, składnik ten zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory, a u pacjentów onkologicznych ogranicza przerzuty.
Natka pietruszki – na odporność i nie tylko
Natka pietruszki słynnie z zasobności w witaminę C. W 100 g natki znajduje się około 150 mg kwasu askorbinowego. Natka pietruszki dostarcza też żelaza. Kobietom natka pietruszki przyniesie ulgę przy bólach menstruacyjnych. Więcej informacji na temat zdrowotnych właściwości pietruszki znaleźć można w artykule: https://optymalnewybory.pl/zielone-warzywa-dlaczego-warto-jesc.
Szpinak dla zdrowia
Dzięki zawartości przeciwutleniaczy (takich jak witamina C i β-karoten) szpinak ma właściwości antynowotworowe. Jako dobre źródło magnezu wpływającego na funkcjonowanie układu nerwowego przynosi ulgę przy nerwicach.
Lato sprzyja korzystaniu z dobrodziejstw zielonych warzyw. Jako składnik lekkich, świeżych sałatek świetnie smakują i sprawiają, że żadne suplementy diety nie są już potrzebne.