Po okresie wakacyjnym i związanym z nim “grzeszkami” kulinarnymi warto wypróbować kilka szybkich i prostych przepisów nieobciążających żołądka. Dieta lekkostrawna ułatwia funkcjonowanie układu pokarmowego i świetnie pomoże w jego regeneracji!
Zupa krem z zielonego ogórka
Składniki:
- 70 g ryżu białego
- 70-80 g cebuli
- 400-450 g ogórków, pokrojonych na kawałki
- 700 g wody
- 1 ½ kostki bulionu warzywnego
- 100-150 g jogurtu naturalnego typu greckiego
- ½ pęczka koperku
CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 35 minut
LICZBA OSÓB: 4
Sposób przygotowania:
Do naczynia miksującego wsyp ryż, który należy rozdrobnić na proszek. Dodaj cebulę oraz ogórki i ponownie zmiksuj. Wlej wodę z rozpuszczonym koncentratem, gotuj przez około 10 minut. Całość należy ponownie dokładnie zmiksować i gotować przez kolejne 5 minut. Dodaj śmietanę, koperek, pieprz i sól. W razie potrzeby zupę można doprawić do smaku ulubionymi przyprawami.
Tagliatelle z marchewki i cukinii
Składniki:
- 400 g marchewki
- 400 g cukinii ze skórką
- 1 ½ oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 passata pomidorowa
CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 35 minut
LICZBA OSÓB: 6
Sposób przygotowania:
Marchew oraz cukinię obierz za pomocą obieraczki wzdłuż, w cienkie plastry. Pokrój je w paski o szerokości 1 cm tak, by przypominały makaron tagliatelle. Kolejno, gotuj warzywa na parze przez około 15 minut. Ugotowane warzywa przełóż do naczyń, skrop oliwą i sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem, a następnie zalej passatą pomidorową.
Pulpeciki drobiowe w sosie koperkowym
Składniki:
Wywar:
- 1 marchewka
- 1 mała pietruszka
- ¼ niedużego korzenia selera
- 1 listek laurowy
- ½ pęczka koperku posiekanego
- ½ l wody
- 1 łyżeczka mąki płaska, do zagęszczenia sosu
Pulpeciki:
- 500 g mielonego mięsa z indyka
- 1 jajko
- 1 mała cebula
- 1 czerstwa kajzerka, mleko do namoczenia
- szczypta soli i białego pieprzu
CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 60 minut
LICZBA OSÓB: 4
Sposób przygotowania:
Wywar:
Korzeń pietruszki i selera pokrój na mniejsze kawałki, a marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Zalej warzywa wodą, posól i gotuj pod przykryciem ok.15 minut od zawrzenia. Wyjmij seler i pietruszkę.
Pulpeciki:
Bułkę namocz w mleku i odstaw. Do mięsa dodaj drobno posiekaną cebulę, jajko i odciśniętą bułkę. Dopraw, a następnie dokładnie wymieszaj. Uformowane pulpeciki wrzuć do wywaru i gotuj przez ok. 20 minut, na średnim ogniu. Rozprowadź mąkę w 2 łyżkach zimnej wody, dodaj 2-3 łyżki gorącego wywaru, wlej zawiesinę do garnka. Wymieszaj, gotuj jeszcze przez kilka minut i dodaj posiekany koperek.
Zobacz jakie to proste! Jeśli dodatkowo poszukujesz inspiracji na lekkostrawne śniadanie, koniecznie sprawdź nasze pomysły na śniadanie z bananem!