Autorem wpisu jest: nawidelcu.pl

Delikatne i wykwintne ciasto francuskie posiada wielu zwolenników. Smakoszy odstrasza jednak pozornie skomplikowany sposób jego wykonania. Przepisowi warto przyjrzeć się jednak bliżej i przekonać, że „nie taki diabeł straszny”. Ciasto francuskie można przygotować w domu. Z pewnością będzie świeże i smaczniejsze.

 

Składniki:

25 dkg masła,
25 dkg mąki,
niecała szklanka wody,
szczypta sol


Przygotowanie:

Przesiać mąkę, a następnie połączyć ją z solą i wodą. Z uzyskanej masy wyrabiamy gładkie ciasto, które owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na około godzinę czasu. Po wyjęciu ciasto należy rozwałkować na grubość ok cm. Chłodne masło kroimy na 4 plastry, które układamy na cieście. Boki ciasta należy złożyć w kopertę, a następnie rozwałkować i złożyć ponownie. Tak przygotowane ciasto chłodzimy w lodówce ok. godzinę. Wałkowanie i chłodzenie można powtórzyć kilkakrotnie. Gotowe ciasto kroimy na mniejsze kawałki. Pieczemy je w piekarniku w temp ok. 200 – 220 ° C.

foto: dziennik.pl