Autorem wpisu jest: Dorota Mrówka

Moda na robienie domowych tunków wraca, a degustowanie własnoręcznie wyprodukowanego wina czy nalewki to wielka przyjemność. Coraz więcej osób sięga po stare receptury i spędzając w kuchni długie godziny miesza, przecedza, doprawia i przelewa. Trunki poza walorami smakowymi, magą także przydać się w domowej apteczce. Jednym z nich jest ziołowa nalewka poprawiająca trawienie:

Składniki:

  • 1/2 l spirytusu
  • 1/2 l wódki
  • 2 g mielonego cząbru
  • 2 g gałki muszkatałowej
  • 2 g cynamonu
  • 2 g liści szałwi
  • kawałek korzenia imbiru
  • 1 g zmiażdżonych goździków
  • 3 owoce jałowca
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • kawałek laski wanilii
  • cukier lub miód
  • szczyptę wysuszonej skórki cytryny i pomarańczy

Przygotowanie:
Składniki wsypać do słoja, zalać spirytusem i wódką, szczelnie zamknąć i odstawić na 3 miesiące w temperaturze pokojowej. Po tym czasie przecedzić i zalać syropem przygotowanym z ciepłej wody i cukru lub miodu (szklanka wody i 3 łyżki miodu lub pół szklanki cukru). Odstawić na kolejny miesiąc w to samo miejsce, aby nalewka dojrzała. Potem przelać ją do butelek i przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.