Autorem wpisu jest: Witek Makowski

„Wieczór Portugalski" ściągnął wyjątkowo dużo gości, na planowanych 35 – 40 osób, otrzymaliśmy ponad 50 rezerwacji. Trudno było odmówić. Wieczór rozpoczęliśmy projekcją fragmentów filmu „Lizbon Story". Staraliśmy się wprowadzić naszych gości w klimat starówki lizbońskiej, a pieśni fado w wykonaniu zespołu „Madredeus" wrażenia te dopełniały. Do tego kilka opowieści o specyfice i pięknie Portugalii uzupełnionych filmami oraz zdjęciami Lizbony i Azorów autorstwa Adama Fedorowicza.

Degustacji poddano aż osiem win. Oto opinie zebrane od naszych gości oraz nasze własne oceny:

Fonte do Nico Light – białe wino półwytrawne, 10% VR Terras do Sado. Wino z rodzaju win wakacyjnych, idealne do letniego popołudnia w ogrodzie. Barwa słomkowa, aromat kwiatów polnych. Smak zrównoważony, lekka słodycz pochodząca ze szczepu Moscatel i kwasowość Arinto. Podawać w temp. 8 – 10 stopni. Cena ok. 24 zł.

Aveleda Verde – białe wino półwytrawne, 10,5% DOC Vinho Verde. Młode wino o delikatnym aromacie zielonego jabłka i cytrusów, świeży i przyjemny owocowy smak, a lekko gazowana struktura pobudza apetyt. Ciekawe wino na letni wieczór we dwoje. Cena ok. 30 zł.

Casal Garcia – białe wino półwytrawne 10,5% DOC Vinho Verde. Najbardziej znana na świecie marka win zielonych. Młoda Garcia jest wytwarzana bez przerwy od 1939 roku, obecna już w 60 krajach. Wino perliste, skrzące się zielonymi refleksami, aromat cytrusów i lekko mineralny smak owoców. Cena 33 zł.

Gatao Rose – różowe wino półwytrawne 10,5% wino stołowe. „Różowy kotek", milutki i miękki. Młodszy brat Gatao Verde. Świeże i delikatne wino o owocowym charakterze i poziomkowym aromacie. Ciekawa propozycja za ok. 25 zł.

Pierwszą połowę degustacji kończy kosztowanie 3 oliw extra vergine: jednoszczepowych Galega i Cordovil o kwasowości 0,7% oraz oliwy Esporao DOP Privat Selection o kwasowości 0,3%. Do tego Ccarne oliwki portugalskie, kruche ciasteczka z kaparami, parmezanem i fetą oraz chrupiące pieczywo.

Drugą część degustacji win rozpoczęło Redoma Rose Niepoort – różowe wino wytrawne 13% DOC Douro (49 zł). To dobra propozycja dla osób szukających win wysokiej jakości w dość przystępnej cenie. Owoce pochodzą z legendarnej Quinta de Napoles. Fermentacja w nowych beczkach dębowych, kilka godzin kontaktu moszczu ze skórkami, a następnie 7 miesięcy w stalowych kadziach. Wino o ciekawym aromacie owocowym i przypraw orientalnych. Głęboki, wielowarstwowy smak dopełnia tej wyjątkowej konstrukcji.

Quinta do Espirito Santo – czerwone wytrawne 15% VR Estremadura. Nazwę wina można przetłumaczyć, jako „Zamek Ducha Świętego" i rzeczywiście jest to wino z duchem. Nie chodzi o zawartość alkoholu, który jest dobrze ukryty. W winie tym ścierają się dwa szczepy: Castelao – podszyty czekoladą słodki owoc i Tinta Roriz – ziemisty, mineralny i pikantny. Taka swoista walka nieba z piekłem. Cena ok. 45 zł.

Berek Niepoort 2006 – czerwone wytrawne13.5% DOC Douro. To polski projekt wina znanego w innych krajach pod nazwami Fabelhaft, Fabelaktig czy Sarvet. Wino podstawowe mające wszystkie charakterystyczne cechy wina z regionu Douro: złożone, mineralne, może trochę szorstkie, ale prawdziwe. Ciekawe wino z bardzo dużym potencjałem. Przed podaniem koniecznie dekantować. (49 zł).

Madera East India – deserowe 18% Serial, DOC Madera. Podstawowa Madera od, gwarantującego wysoką jakość, Justino Henriquesa. Produkowana ściśle według wielowiekowej tradycji, a następnie przez 3 lata leżakowana i starzona w dębie.
Bogaty, złożony aromat czekolady i wiśni (tort Marcello?) oraz orzecha włoskiego.

Na Maderze zakończyliśmy naszą podróż po Portugalii i jej winach. Mamy nadzieję, że następne spotkania z winami innych krajów będą miały podobną oprawę i będą cieszyły się takim zainteresowaniem jak „Wieczór Portugalski". Jednak zanim pożegnaliśmy ostatnich gości w „Kafe Delfin" zagościło jeszcze raz fado. Tym razem był to lizboński koncert Marizy. Piękna kobieta, nastrojowa muzyka i wspaniałe wina. Czego więcej jeszcze można chcieć?

Wieczór Portugalski odbył się w 3 lipca 2008 roku w „Kafe Delfin" w Gdańsku przy ul. Opata Jacka Rybińskiego 17.
Organizatorzy: „Atlantika" Spółka z o.o. z Warszawy, „Oliwa i wino" sklep winiarski z Gdańska oraz Kafe Delfin. Degustację poprowadził Witek Makowski, przedstawiciel regionalny firmy „Atlantika" i właściciel sklepu „Oliwa i wino".

* Autor jest właścicielem sklepu winiarskiego „Oliwa i wino" w Gdańsku.

Foto: www.foto-michal.pl