Autorem wpisu jest: Anna Kierzek

W ostanią sobotę lipca, na zielonych terenach Placu Wolności we Wrocławiu, odbyły się Mistrzostwa Polski w Grillowaniu. Po kilkumiesięcznych zmaganiach i eliminacjach, wyłoniono dwadzieścia ekip (profesjonalnych i amatorskich), które walczyły o miano najlepszej drużyny.

Wrocław przywitał uczestników kapryśną pogodą; na szczęście nadciągające chmury i przelotne deszcze nie przeszkodziły organizatorom nikomu w wybornej zabawie. Już od rana panował wzmożony ruch na Placu Wolności, a kuszące zapachy ściągały tłumy odwiedzających i chętnych do spróbowania specjałów z rusztu.

Drużyny były oceniane przez dwa zespołu ekspertów: jury profesjonalne pod przewodnictwem Kurta Shellera oraz tzw. „jury ślepe". Jurorzy z ekipy profesjonalnej przechadzali się pomiędzy stanowiskami ekip konkursowych, obserwując poszczególne etapy przygotowania potraw, a następnie oceniali gotowe specjały, zwracając uwagę na smak dania głównego, smak dodatków, sposób podania i dekorację – wszystko to razem składało się na ocenę końcową.

„Jury ślepe" – w skład którego wchodzili przedstawiciele władz miasta, zaproszeni goście i dziennikarze, miało o wiele trudniejsze zadanie, ale i więcej zabawy: nie obserwowali procesu przygotowania poszczególnych potraw, a dania dostarczanie im przez hostessy były oznaczane jedynie kodem, który uniemożliwiał identyfikację ekipy przygotowującej podane danie. Można było usłyszeć wiele ciekawych i sprzecznych ze sobą komentarzy!

Kucharze pracujący w poszczególnych ekipach mieli za zadanie przygotowanie czterech dań: z mięsa drobiowego, z karczku wieprzowego, pstrąga i żeberek wieprzowych. Na przygotowanie każdej z potraw wyznaczono 45 minut. O ocenie końcowej decydowała suma punktów jury profesjonalnego i „ślepego".

Wyniki konkursu:

  • Drużyny profesjonalne

I miejsce – Hotel Królewski
II miejsce – Hotel Bornit
III miejsce (ex) – Restauracja Browaria Poznań i Hotel Rydzewski

  • Drużyny amatorskie

I miejsce – Grill Team Bajerowicz
II miejsce – Dolnośląska Grupa Zbrojna – Zamek Czocha
III miejsce – Gmina Rawicz

Rola jurora była bardzo trudna – kucharze zaskakiwali oryginalnością smaków, dodatków i sposobem podawania potraw. Mnie – smakoszowi ryb wszelakich – miło połechtał podniebienie pstrąg przygotowany przez ekipę restauracji „Browaria" z Poznania – zmyślnie zwinięty, nadziany blanszowanymi warzywami, z risottem, krewetką i odrobiną czerwonego kawioru – ryba doskonale zachowała swój naturalny smak, nie był on zdominowany przez dodatki. Poza tym, to była jedyna ekipa, która podała sztućce do ryb – pełny profesjonalizm.

Drużyna Grill Team Majerowicz zaskoczyła chyba wszystkich – takiej korony żeberkowej nikt się nie spodziewał! Grillowany specjał nie tylko zachwycał widokiem, ale doskonale przyrządzone i doprawione żeberka zostały dosłownie pochłonięte przez tłum gości (jury także zajadało ze smakiem).
Koniecznie trzeba wspomnieć o ekipie Hotelu Hermes ze Szklarskiej Poręby – tutaj, poza dobrym grillem na uwagę zasługiwała… wiśniowa nalewka autorstwa szefa kuchni – Piotra Lipskiego. Maleńkie naparsteczki nalewki, podane do żeberek z sosem wiśniowym (a sos również powstał na bazie tego trunku) sprawiały, że jakoś dłużej chciało się pozostać przy ich stanowisku, a wzmagający się deszcz, jakoś mniej przeszkadzał…

Mistrzostwa Polski w Grillowaniu odbyły się 28 lipca 2007 roku, organizatorem jest firma Sudety – IT

 

Foto: Anna Kierzek

Na zdjęciu: jury profesjonalne podczas kosztowania potraw, pierwszy z lewej – Kurt Scheller

Galeria: konkursowe dania