Autorem wpisu jest: Sudety – IT

 

 

Festiwal Kuchni Polskiej zbliża się do finału. W ostatni weekend września, w Krakowie, zaprezentowała się „Kuchnia małopolska". W konkursie wzięło udział 5 zespołów profesjonalnych, które spotkały się na stadionie „Nadwiślan".

Po przeprowadzonych degustacjach szanowne grono Jury w składzie: Hanna Szymanderska – ekspert kulinarny, autorka wielu książek o kuchni polskiej, Sławomir Loch – Bonduelle, Wojciech Wołosowski – dyrektor gastronomiczny hotelu „Sezam" w Machowej oraz Zbigniew Kurleto z ramienia Stowarzyszenia KiC regionu Małopolskiego, wyłonili zwycięzców, choć nie obeszło się bez dyskusji na temat pierwszej i drugiej lokaty, ale Organizator, czyli forma Sudety-IT, która ma prawo głosu w ostatecznych rozstrzygnięciach, rozstrzygnął ostatecznie, że:
I miejsce, rogatywki oraz tytuł „Kucharza Polski 2007" otrzymali Piotr Turakiewicz i Waldemar Wojtalz Cafe Antonio (Kraków), którzy przygotowali: gołąbki z warzywami, schab faszerowany grzybami i flan śliwkowy (rodzaj musu, gęstego sosu).
II miejsce zajęli: Artur Bała i Piotr Zawisza z Restauracji Aqua Ewino (Kraków),
III miejsce zajął Marcin Mróz z Willi Krzyska (Tarnów).

Tym samym Festiwal Kuchni Polskiej objechał cały kraj i w każdym z regionów wyłoniono najlepszych kucharzy oraz najsmaczniejsze regionalne potrawy. Teraz pozostał tylko wielki finał, który odbędzie się we Wrocławiu 10 listopada 2007 roku. Oj, będzie się działo…


Festiwalu Kuchni Polskiej w Krakowie – Kuchnia Małopolska odbył się 30 września 2007 r.

Foto: Sudety – IT
na zdjęciu: jury podczas degustacji

galeria: zdobywca III miejsca – Marcin Mróz, ekipa Aqua Evino z Krakowa – zdobywcy II miejsca, zwycięzcy konkursu – Cafe Antonio z Krakowa