Japonia to kraj wyspiarski, w którym 90% powierzchni pokrywają góry. Nic więc dziwnego, że dieta Japończyków bazuje na owocach morza, rybach oraz produktach leśnych. Pierwsze pola ryżowe pojawiły się w tym kraju w 5. wieku p.n.e. i od tego czasu ryż stanowi główny element każdego tradycyjnego posiłku. Japończycy jedzą mało mięsa, a ich niskokaloryczna dieta oparta na dużej ilości warzyw uchodzi za bardzo zdrową. Zasadą jest dodawanie produktów do posiłków, które będą urozmaiceniem diety.

Mieszkańcy Kraju Kwitnącej wiśni przedkładają nieskomplikowanie potraw nad wyrafinowane przepisy i receptury. Bardzo też dbają o to, żeby posiłki były estetycznie podawane – danie cieszy nie tylko podniebienie, ale i oczy. I jeszcze jedno: na talerzy smakołyków przygotowanych przez Japończyka znajdziemy kawałki lub porcje takiej wielkości, żeby łatwo je było jeść pałeczkami.

Sezonowość w kuchni, zgodnie z rytmem pór roku

Charakterystyczne przyprawy kuchni japońskiej to pasta miso, chrzan wasabi oraz sos sojowy. Zgodnie z filozofią przygotowywania potraw z użyciem składników dostępnych w danym sezonie, zadaniem przypraw nie jest zmiana ich naturalnego smaku, a jedynie jego uwydatnienie.

Kuchnia japońska żyje zgodnie z rytmem pór roku, którym przypisane są określone potrawy. Wiosną królują pędy bambusa (takenoko), latem grillowany węgorz, jesienią pieczona sajra oraz grzyby matsutake, a zimą dania gotowane, takie jak nabe, oden czy sukiyaki. To ostatnie danie to jedno ze stosunkowo rzadko spotykanych dań mięsnych. Japończycy zaczęli powszechnie jeść mięso dopiero w okresie Meiji (1868-1912). W sukiyaki znajdziemy najczęściej mięso wołowe pokrojone na cienkie plasterki, gotowane razem z warzywami w wywarze z sosu sojowego, cukru i mirin (słodka, płynna przyprawa o zawartości alkoholu 14%, uzyskiwana w wyniku zmieszania ryżu lekko sfermentowanego przy pomocy pleśni ryżowej Aspergillus oryzae z wódką ryżową shōchū). Przed włożeniem do ust składniki maczane są w miseczce z rozbitym jajkiem.

Potrawy z importu

Jedną z potraw, które przywędrowały do Japonii z Chin, a potem rozpowszechniły się także w innych częściach świata jest ramen. To cienkie nitki makaronu w aromatycznym bulionie, które mogą być przyrządzane np. z warzywami lub z mięsem. Warto wiedzieć, że popularne w Polsce „zupki chińskie” czyli makaron z dodatkami w wersji instant, wymyślony został przez Japończyka Momofuku Andō. To właśnie zupa OYAKATA Chicken Ramen jest podstawą przygotowania sałatki makaronowej z kurczakiem i awokado. Jedząc ramen lub inne potrawy z makaronu, wolno głośno siorbać. Wyrażamy w ten sposób, że jedzenie nam smakuje. Pozwala to także ostudzić gorący makaron.

Sałatka makaronowa z kurczakiem i awokado

Składniki:

  • 1 zupa OYAKATA Chicken Ramen
  • ½ piersi z kurczaka
  • 1 ugotowane jajko
  • 5 pomidorów koktajlowych
  • 30 g kukurydzy
  • 100 g kapusty
  • ½ awokado
  • 5 „słupków” świeżego ogórka

Pierś kurczaka gotujemy i kroimy na plasterki. Warzywa myjemy i kroimy. Makaron z zupy OYAKATA Chicken Ramen gotujemy przez 3 minuty, odcedzamy i zostawiamy do ostudzenia, po czym wykładamy na talerz. Na wierzchu układamy kawałki kurczaka, warzyw, kukurydzę oraz pokrojone jajko. Przyprawę z zupy OYAKATA przygotowujemy zgodnie z przepisem i polewamy gotowe danie.

W przygotowaniu materiału pomógł producent japońskich dań instant OYAKATA.

OYAKATA Chicken Ramen